От х:

Днес в x:

Праисторическо селище и плосък некропол открити при спасителни проучвания на Балкански поток

Селище от Средната бронзова епоха, от края на третото хилядолетие и началото на второто пр. Хр., и плосък некропол от Късно класическата и Ранно елинистичната епоха, от втората половина на 4-ти и началото на 3 век пр. Хр., са разкрити край ловешкото село Владиня по време на археологически разкопки. Те са част от спасителните проучвания, извършени през 2019 г. и 2020 г. при село Владиня и град Летница, във връзка с изграждането на преносен газопровод - т.нар. Балкански поток, съобщи за БТА ръководителят на разкопките край Владиня Мая Валентинова.

По думите й двата обекта са предоставили много хубави и с висока научна стойност резултати, които са обогатили фонда на Регионален исторически музей - Ловеч.

"Върху цялата проучвана площ ние регистрирахме и документирахме останки от жилища, различни стопански постройки. Селището е било опожарено, еднослойно е, кратко обитавано. Жилищата са изградени с класическата за праисторията техника от кол-плетна конструкция, омазана с глина. Останките не бяха много масивни и според дебелината на откритите от нас мазилки се предполага, че стените са били с дебели от 10 до 12 см", разказа Валентинова.

Разкрити и проучени са огнища, отоплителни и готварски съоръжения, керамични съдове, предмети, свързани с бита, накити, сечива и др.

Откритият плосък некропол е изненада за археолозите.

"Това е шанс да добием представа за демографската картина на по-обикновеното население, погребвано в плоски некрополи. Проучили сме 18 гроба от този период. Шестнадесет от тях са с трупополагане и два с трупоизгаряне", разказа археологът.

Най-важните резултати от проучванията са представени в изложба "Владиня и Летница. Нови археологически проучвания в Ловешкия регион", експонирана в зала "Покрит мост" на Регионалния исторически музей в Ловеч. Те могат да се видят и в каталога "Археологически проучвания в Ловешко. Минало и настояще". В книгата са представени находките във Владиня и Летница със снимков материал, а втората част на каталога е посветена на проучванията в Ловешки регион, които продължават над 120 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини