От х:

Днес в x:

Димитровград на косъм да остане без вода, Общината търси 4-5 милиона за ремонт на стар водопровод

Община Димитровград ще изготви проект за подмяна на водонапорния водопровод от Пречиствателна станция за питейни води до резервоара в кв. „Габера“.

Подмяна на водопровода е наложителна, защто е "Изключително стар и амортизиран водопровод, който създава много често проблеми." заяви кметът Димов, като допълни, че преди 2 седмици, 4-5 дни са отсранявани множество аварии по водопровода, заради които градският резервоар е бил останал пълен само на 10% от капацитета си. "При едно забавяне или още една, две аварии и целия град щеше да остане без вода." заяви градоначлника. Една от възможните причини за авариите по водопровода е земетресението, разлюляло Димитровград преди месец, предположи Иво Димов.

В най-кратки срокове ще окомплектоваме проекта и ще го представим в Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Общата му стойност е 4-4.5 млн. лева и трябва да направим всичко необходимо тази сума да бъде осигурена, за да не поставяме под риск водоподаването в целия град. Средствата, най-вероятно, ще бъдат осигурени от новия ВиК Холдинг, създаден от Министерски съвет, поясни Димов.

По думите на кмета, питейната вода за Димитровград, освен от пречиствателната станция се доставя и от вододайна зона на „Черногорово“, но тя е с малък капацитет и не е достатъчна за снабдяването на града с вода.

По време на септемврийската сесия на ОбС, по темата се изказа и Стефан Димитров, който заяви, че е бил информиран за течове по водопровода от Черногорово към Димитровград, които са от доста време. И ако информацията, която той има е достоверна, това носи загуби за гражданите на общината и предложи да се обърне внимание и на този водопровод. На тази информация кметът Димов отговори "няма нищо подобно, проверете си информацията г-н Димитров, ако имате нужда от достоверна информация, аз съм човека който може да ви я предостави". В отговор на репликата на кмета, Димитров контрира, че ще изпрати снимки от проблемни участъци  за да потвърди информацията си, с което разискването в зала Гросето по темата приключи.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (29)

  • 1
    Dd
    dd
    20 -6
    20:36, 24 сеп 2020
    Видими резултати!
    Не знам,защо още не сте изринали кмета и ГЕРБ!
    • Пр
      Практика
      7 0
      14:30, 25 сеп 2020
      4 - 4,5 мил.лева със 10-то % ли са , да не се набутате ей.... ?
  • 2
    То
    Този
    18 -7
    08:33, 25 сеп 2020
    Този кмет лъжи още като си купи дипломата. Кмете, не се заблуждавай. Има хора които помнят и знаят за този водопровод. Не знаеш, а лъжеш. Да ти напомним! Този водопровод е пуснат в експлоатация през 1978 г., а водопроводната мрежа на града е изградена 1947-1950 г. Кое е по-старо, ако мажеш да смяташ? Въпросният напорен водопровод е амортизиран от некомпетентни ръководители на В и К които вие назначихте. Съгласувахте площадката на Каолин и тонове инертен материал тежи върху този водопровод. Освен това разрешихте от този водопровод да бъдат свързани абонати директно от него което е изключителна глупост.Вилната зона "Габера". Дори вашият склад е вързан за него, до ПРП. Кой съгласува имот №5, който е върху него. Общината и В и К. От калинки.Колко отклонения са направени умишлено от водопровода. Този напорен водопровод е умишлено амортизиран и прокуратурата трябва да се самосезира. Само не лъжете! Ползвате приказките на един некомпетентен специалист в общината. Поне замълчете и се извинете, че гоните частни интереси.
    • Не
      не съм кмета
      7 -9
      09:40, 25 сеп 2020
      Абе човек щом този водопровод е от 1978 г., предполагам че не можеш да хвърляш отговорността за него върху Иво Димов, той ни управлява малко по-малко от тези 42 години.
  • 3
    По
    По
    13 -2
    09:12, 25 сеп 2020
    По темата за ПС "Черногорово-градска" кмета избягва факти, които са фрапиращи! Напорния водопровод от тази ПС е с няколко години по нов от напорния в-д от ПСПВ, но този не е амортизиран по думите на кмета и видно от какво. До помпения агрегат в града по този водопровод няма направени отклонения и е по- запазен, но стават аварии. Проблема е в това, че през вододайната зона на тази помпена станция е съгласувано да преминава международна ж.п. линия, което е недопустимо! От направеният водосток но тази ж.п. линия, в близост до ПС, водите се насочват към помпената станция и при наводнение всички води се събират в района на ПС и помпите изгарят. За напорният водопровод от ПСПВ - водоем, през м. Х 2014 г. стана голяма авария в района на "Каолин".Бяха преместени стотици кубици инертен материал, за да се отстрани аварията, защото общината и В и К бяха съгласували площадката на "Каолин", което показа, не знаят трасето на съоръженията си. Но незнанието не е оправдание. Сега всичко се хвърля на земетресението. Така са свикнали, някой друг да е виновен но не и ТЕ! В и К и община. Но къде е прокуратурата?
  • 4
    До
    До Този
    4 0
    09:12, 25 сеп 2020
    Овчарова и специалист ха,ха,ха.
    • От
      Отговор
      1 -3
      14:07, 25 сеп 2020
      Ти какво искаш ма !
  • 5
    Км
    Кмете
    13 -3
    09:27, 25 сеп 2020
    Кмете, това го знаете още от 2014 г. по време на голямата авария в района на "Каолин" но сега е на косъм. От земетресението, което става в главата ти и все някой друг да е виновен. Нещо да кажеш и за водопровода Черноконево- Меричлери, който неправилно върза да тежи на водопроводната системе на Димитровград. Има генерален план за В и К за община Димитровград който казва друго ине го спазвате. Сега, всичко е на косъм, но ти си "най-компетентен". Какво самочувствие и безочие!Като знаем и компетентността на В и К не е за учудване.
  • 6
    Зн
    Знаете
    12 -1
    09:58, 25 сеп 2020
    Кмете не се правете на ударени! През 2014 г. водоема в м." Габера" се оказа спукан и пропускаше вода от камерата. По ваше нареждане отказвахте от общината даването на чертежи и данни за водопровода и водоема. Въпреки вашите откази се справихме с теча, но с вашите камъни по вашата глава дето се казва, но това беше порочната ви практика, плодовете които берете сега. Отказвахте всичко на специалистите от тогавашнато В и К, които съкратихте, защото не бяха от герб, но бяха специалисти. Завършили висше с В и К образование. След това назначихте управител с купено свидетелство за монтажник по В и К с 340 часа професионална подготовка. Монтажника уволни инже-нери. Така, че не ни забаламосвайте. Тогава управителя- монтажник и счетоводителя Моливкин не казаха ли по сайтовете, че са направени големи разходи. Ето от това. От последствия и непрофесионална политика на общината.Така, че проверете мократа камера на водоема.
    • Пи
      Питане
      0 -8
      15:03, 25 сеп 2020
      Бивш служител съм, за какъв монтажник става въпрос... Виж коментара
    • От
      Отговор
      4 0
      06:52, 27 сеп 2020
      Обясняваме за бившите и сегашните. Съгласно Указания № 20141........46 от 15.12.2014 г. на Агенцията по вписванията и повод заявление №..........46 от 15.12. 2014 г. от Никола Г.Карадимов е отказано вписване за управител Петко Я. Ангелов със мотив, че не са спазени изискванията на чл.21 от дружествения договор. Т.е. за управители се избират лица с висше образование и квалификация в областта на водоснабдяването и канализацията.За назначаването на Петко Ангелов такава квалификация при подаването на заявлението няма и Агенцита отказва вписване. Няколко дни по-късно в Агенцията е постъпило Удостоверение за професионално обучение № 0668-...... от 9.12.2014 г. на Петко Янчев Ангелов за завършен квалификационен курс - монтажник на В и К мрежи от Център за професионално обучение към Сдружение " партньори-КС" София.Забележете: форма на обучение- Самостоятелна и срок на обучение 342 часа.Още по забележително:самостоятелно се подговял по - работа със строителна документация за 18 часа,разчитане на проекти, монтажни планове и схеми за 18 часа,всичко по 18 часа, но пък практиката 228 часа. С тези треперещи ръце как е свързвал елементите и арматурите? Къде е карал тази практика? По теория и практика пълно 6. И най-забележителното е, че това удостоверение е било вече издадено, от 09.12.2014 г. , а в деня на депозиране на заявлението 15.12.2014 г. не е било представено в Агенцията. Това показва, в деня на депозирането това удостоверение не е съществувало. Какви игри и наддаване за цената на това удостоверение са ставали между 15.12 2014 г. и представянето му в Агенцията. Сигурно Петко Ангелов може да разкаже пред прокуратурата за театъра, който се е разиграл в малката "Москва" в присъствието на Карадимов. За да не остане сам с купената диплома, кмета е следял развитието със сагата за купеното удостоверение, защото игнорира целия общински съвет и предложи на Лили Павлова Петко Ангелов за управител-монтажник на В и К.
  • 7
    Де
    Де се
    6 0
    10:48, 25 сеп 2020
    Де ** **** де се пука. До не съм кмета.Адвокат ли си на кмета. И ти не можеш да смяташ. Разходи трябва да се правят по градската мрежа която е най-стара и амортизирана, където изтича и се губи вода. А не по този напорен водопровод, който е амортизиран от неправилна екслоатация и съгласу-вания. Сигурно не можеш да загрееш но се обаждаш. Аман от близачи...
  • 8
    Кр
    Кристина Петрова
    2 0
    12:57, 25 сеп 2020
    Голяма работа и без това се къпя когато вали и на марица
    • Бе
      Безработен
      4 0
      14:11, 25 сеп 2020
      Криси може ли да те поливам , ще нося вода от където кажеш ! Ох....?
    • Ще
      Ще
      2 -1
      14:19, 25 сеп 2020
      Ще те видим на Марица тогава....Толкова ти еакъла.
    • Бе
      Безработен
      2 0
      14:41, 25 сеп 2020
      Ще те видим, или ще се видим ?. Какво да правя на Марица без теб там !
    • Кр
      Кристина
      1 0
      15:24, 25 сеп 2020
      Става, само мъжа ми да е на смяна в Язаки
  • 9
    Ед
    Един
    10 -1
    14:13, 25 сеп 2020
    Един въпрос към кмета. Кой реши, че този напорен водопровод е амортизиран и от какво. Името на специалиста-проектант. Кой решава какво да се прави по В и К мрежите и на какво основание? Следите ли какво става по В и К мрежите и спазвате ли Генералния план по В и К за община Димит-ровград. Защото половината град се измести да живее в М. "Габера" и там положението с водата е плачевно! В момента там функционира водопроводна мрежа закачена директно за въпросния напорен водопровод. Тази водопроводна мрежа е нелегитимна защото е правена от населението и не е правилно оразмерена. Но В и К продължава да си създава абонати и навързва без изискването, че тази система може да захрани с вода живущите там. С какво право В и К, след като не е оразмерена и не приета система с необходимите книжа,как е осчетоводена и как таксува абонатите си. На какво основание. В момента "Габера" има най- голяма нужда от направата на водопроводна мрежа свързана с водоема.Защо се карат гражданите да променят статута на земята, да се изготвят планове, дори по част В и К и след това не можете да отговорите, като община на изискването, че трябва да бъдат свързани към оразмерена водопроводна мрежа. За тези пропуски не се говори и биете тъпана за "амортизирания" водопровод.
    • До
      До Господин
      1 -1
      23:21, 25 сеп 2020
      Ти си прост другар !
  • 10
    Ин
    Инженер
    1 -7
    14:18, 25 сеп 2020
    Само Петко Ангелов можеше да реши проблемите , но... Виж коментара
    • То
      Точно
      6 -1
      14:47, 25 сеп 2020
      Точно този Петко е управителя-монтажник който докара тези бедствия по този напорен водопровод! Защото ги решаваше така, че да се стигне до този момент. Той съгласува площадката на "Каолин" и имот № 5 над този водопровод, като гл. инжинер. Кмета с очите си видя голямата авария в района на Каолин през Х 2014 г. Когато пейзажа беше като на луната и се преместиха стотици тонове маси. Това беше вследсие на това съгласуване. Над този водопровод тежаха десетки тонове инертен материал. Та този Петко след това ходеше по редакциите да обяснява как предишния управител направил големи разходи. Като управител монтажник е назначен и избран от кмета димов. Назначен с купено удостоверение за монтажник по В и К. Кой прие водопровода Черноконево- Меричлери и менкаше водата с арсен . Кой съгласува през ПС "Черногорово-градска да преминава ж.п. линия. До сега за ПС" Крумска тераса няма изготвен проект за вододайна зона и се ползва старо Разрешение за водоползване с изтекъл срок на годност. Ако изброим нещата списъка ще е много дълъг....
    • Го
      Господин
      5 -1
      20:12, 25 сеп 2020
      Господин инженер, инженер се пише инжинер на български. Има само един инженер, който навремето подкрепяше Петко Ангелов и това е неговия съратник от Съветския съюз ,Запрянов, който в статия каза,че за В и К трябва твърда сталинска ръка. В такова специализирано предприятие тряват кадърни специалисти, а не да колиш и бесиш като Петко Ангелов. То не бяха побои, купено удостоверение за монтажник по В и К, кражби. Ако вомата можеше да говори за направените черни курсове, парите които отиваха за управителя. Направените на черно водопроводни и канализационни отклонения.Неправилните съгласувания. Това е положението.И кмета избра сталиниста. Той си го избра като игнорира, целия общински съвет и го препоръча на Павлова. Не, че и тя беше веща в министерството, но тя колеше и бесеше. Това са фактите.
    • До
      До отговор-1
      2 0
      20:38, 27 сеп 2020
      Сука !
  • 11
    До
    До отговор на пост 4
    3 -2
    14:51, 25 сеп 2020
    Не съм ма, а бе и относно какво искам-пенсионери вън от Общината.
    • От
      Отговор
      1 -3
      15:29, 25 сеп 2020
      Иди ты на х*й
    • От
      Отговор-1
      3 -1
      06:04, 27 сеп 2020
      Кой стои зад отговор. Това е знаещ руски език и е жена. Та тази Овчарова има завършен общ технически университет и се изживява за голям специалист по В и К и без проектантска правоспособност, което е напълно незаконно и като участие в експертните съвети. Никой не е виждал дипломата й. Сега е на граждански договор, т.е. привлечен специалист. Мнението , препоръките и подписите и са незаконни, тъй като няма пълна проектантска правоспособност! Учудва ни, защо кмета ползва услугите й!
  • 12
    Мн
    много
    7 0
    15:00, 25 сеп 2020
    Много са "компетентни" кмета и Димитров. Като са в общинският съвет и си мислят, че всичко общо е тяхно. Като знаем какви общински съветници има. Особено Добринка която е избрана и за секретар на комисията по строителство. Няма да говорим как влезна и с какви протекции и връзки чрез общината, но компетенцията и в строителството е много ниска. За толкова години в инвестиционната дейност в строителството не научи елементарни неща в законовата уредба. Но за хора от герб това и е достатъчно. Така, че "компетентни" са.....не можем да отречем, щом като са се добрали да общински съвет. След години има да се хвалят на внуците си, но какво са свършили не се пита.
  • 13
    4-
    4-5 мил.
    2 0
    13:39, 26 сеп 2020
    Това 1 мил. За нищо го нямате :) то ремонта на центъра струваше повече.
  • 14
    До
    До сука
    2 0
    06:54, 28 сеп 2020
    До кучето, покажи си дипломата и проектантската правоспособност! Колко пари заработваш на черно и колко декларираш? Не ти не си куче, а си хиена, защото кучето е символ на вярност, но ти колкото мръсотии сътвори са олицетворения за хиената. Защо не кажеш кой ти подписва проектите за пред експертен съвет. Хасковлийчето Русев.
Последни новини