От х:

Днес в x:

Общината иска да подмени осветлението в най-стария парк на Димитровград

    На днешното заседание на общинския съвет в Димитровград, съветниците подкрепиха инициативата на кмета Иво Димов за кандидатстване по проект, с който да се финансира подмяната на осветлението в парк "Н. Й. Вапцаров".

    Димитровградския парк, кръстен на поета, е един от най-посещаваните в града и предпочитан от семействата с деца, заради множеството забавления. Изграждането на парка е завършено пред 1956 година, като е бил създаден за 1-2 години.

    В добро състояние е само първият сектор от парка, който се поддържа и има осветление, останалата част от парка е в рушащо се състояние.

    Вторият сектор на парка се развива в горски масив с преобладаване на дъбови насаждения. Започва от площадка с голям фонтан (функционирал в миналото) със стълбища и алеи, покрай които са се стичали водни каскади, които завършват в голямо уширение и 2 големи шадравана. От уширението започват широки алеи, които продължават през гората и на изток водят към планетариум „Джордано Бруно", а на запад е рушащият се амфитеатър.

    Третият сектор започва като широка алея, водеща до бившо езеро, в което е имало изградени красиви статуи и в миналото е било пълноводно, но с годините е засушено и разрушено, каквато е и съдбата на ресторанта с кула, който е бил построен покрай него. В този сектор са разположени и уникалните по размери люлки, наричани "Ракетки", които с риск за здравто се използват и до днес.

    Част от парка не е общинска собственост, а е частен терен от 2006 г.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини