От х:

Днес в x:

Жан-Жак Ано ще бъде почетен председател на "Синелибри" тази година

Жан-Жак Ано, една от легендите на европейската кинематографи, ще бъде почетен председател на "Синелибри" тази година, съобщиха организаторите на кино-литературния фестивал.

Очаква се прочутият френски режисьор, сценарист и продуцент лично да обяви носителя на голямата награда в рамките на официалната церемония по награждаване на 24 октомври. Събитието ще бъде съпроводено с премиера на книгата на Ано - "Един живот за киното", която излиза у нас за пръв път, и с прожекция на филма "Любовникът" по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас.

Ано е сред малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща над 50 години и му носи най-престижните киноотличия в света. Триумфалният му творчески път е белязан от дълга поредица литературни адаптации, сред които "Борба за огън", "Името на розата", "Мечката", "Любовникът", "Седем години в Тибет", "Вълчият тотем".

Някои от членовете на журито ще бъдат представени дистанционно. В състава му влизат Снежина Петрова - ръководител на департамент "Театър" в НБУ и актриса, Милко Лазаров - продуцент и режисьор на филмите "Ага" и "Отчуждение", Сантяго Амигорена - аржентински писател и киносценарист, Бабис Макридис - гръцки режисьор и продуцент, финландския киномайстор Мика Каурисмаки.

Шестото издание на "Синелибри" ще се състои между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото "Възпитание на чувствата". Ще бъдат показани 45 филма, повечето от които с национални и световни премиери. Модулът с филми, състезаващи се за голямата награда за майсторска литературна адаптация, е озаглавен "Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания". В него присъстват седем заглавия, вдъхновени от известни литературни произведения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини