От х:

Днес в x:

Бийтълсите предвиждали бляскаво бъдеще на формация „Траяна“

    Чака ги голямо бъдеще по целия свят. Така част от Бийтълсите определят работата на вокална група „Траяна“, когато чуват техни записи.

    За това разказа в първия ден на 24-ото издание на Хасково Джаз Таня Доганова-Христова, която беше гост на откриването на фестивала снощи в двора на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Тя е създател на филмът „Траяна“, отразяващ пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на акапелната формация „Траяна“.

    Съставът е създаден в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. А една от вокалистките в нея -Надя Тончева откри фестивала в Хасково снощи заедно с музикантите: Димитър Русев, Любомир Толумбаджиев, Митя Йорданов, Пламен Солаков, Петър Ганев и колежката си вокалистка Мария Арнаудова.

    „Снимах в Стара Загора филм и случайно попадах на няколко песни на формация „Траяна“. Това, което чух беше изумително! Те бяха вълшебни. Казах: стоп на снимките! От утре правим снимки на състава. Още през нощта написах сценария за филма. Пътувала съм толкова много в нашата страна, че не беше проблем да набележа бързо къде ще снимаме. Филмът ...това е стара история, която започва от първото поселение на българите по нашите земи и разказва за техните хора, постепенно стига с този израз, с който Кирил Тодоров-един изключително талантлив музикант, познавайки добре българската мелодика и българската вокална песен, е направил нещо изумително-тази „Траяна“, на която Надя Тончева е сред изпълнителите. На тяхното изкуство аз се поклоних и затова реших, че трябва веднага да направя филм. А този филм донесе много международни награди и ги показа в много страни по света. Гордея се с тях, защото те са вълшебници! А когато ги чуха част от Бийтълсите, с които имах контакти, те ми казаха за „Траяна“: Трябва да обикалят света, чака ги голямо бъдеще! Но по това време те нямаше как да излязат извън страната. Бяха трудни години. В онези години не просто ни наказваха за тази музика...не искам да си спомням дори...Александър Владигеров, Митко Симеонов, Гого Черкин, Милчо Левиев... Тази вечер толкова много ми напомни за онези години. Защото ние бяхме толкова жадни да чуваме и тази музика, но на нас ни беше строго забранено и трябваше да отговаряме в съдебните зали каква е тя. Аз толкова бях щастлива тази вечер, че на няколко пъти сълзите ми потекоха от възторг.“, сподели с много вълнение преди прожекцията на филма и след изпълненията на музикантите снощи Таня Доганова. Освен кинорежисьор-документалист, та е цигуларка, диригент, създател и дългогодишен главен художествен ръководител на камерния хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният“.

    А на откриването създателят на Хасково джаз Димитър Русев -Мутата пожела и на останалите си колеги в страната да успеят да осъществят своите проекти, въпреки строгите мерки и трудностите заради здравната криза. Той припомни, че 24-ото издание на фестивала в за джаз музика в Хасково е посветено на виртуозния Милчо Левиев.

    До края на фестивала в събота в галерия „Атанас Шаренков“ остава на вниманието на публиката и изложбата „Големите майстори на полския плакат“, която е част от съпътстващата програма на Хасково джаз със съдействието на Полския институт в София.

    Макар и трудното време заради здравната криза и тази година хасковският фестивал ще е с международно участие. Снощи в Хасково пристигнаха австрийските музиканти Доминик Фус-тромпет и флюгелхорн и Йорг Лайхтфрид-пиано. Те участват във фестивалната програма тази вечер. Началото й е от 18 часа в театъра. След австрийците на сцената се качва Васил Петров в компанията на страхотните музиканти Христо Минчев, Йордан Тоновски и Кристиян Желев.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      То
      Токмаков
      7 -3
      12:32, 24 сеп 2020
      И на мен Кройф ми предричаше бляскава кариера.
    Последни новини