От х:

Днес в x:

Делото за подпорния хотел в Алепу не тръгна за втори път

За втори път Административният съд в Бургас не даде ход на делото за строежа на хотел в местността "Алепу" край Созопол. Този път причината е болничен лист и ангажименти в чужбина на една от страните – „Главболгарстрой“.

Прокурорът по делото Христо Колев заяви, че държавното обвинение е категорично - строителното разрешително на хотелския комплекс трябва да бъде обявено за нищожно. Според него има и нарушения на екологичното законодателство.

В края на август Окръжната прокуратура в Бургас установи, че има данни за длъжностно престъпление и подозренията са, че то е извършено през септември 2018 г.

Разрешителното за строеж в местността е издадено от община Созопол на 10 септември 2018 г. и там се предвижда фирма "Алепу вилидж" да изгради курортен комплекс, а част от него е скандалната подпорна стена, построена за укрепването на свлачище.

По разпореждане на Върховната административна прокуратура от 5 юни ДНСК извърши проверка за законността на строежа между нос Свети Тома и Шофьорския плаж. В нея се проследяват издадените две разрешения за строеж - първо за укрепването на свлачище, което е предвидено да стане част от конструкцията на бъдещо застрояване, а след това разрешение за строеж на курортен комплекс "Алепу вилидж".

В хода на проверката е установено, че с решение на главния архитект на Созопол от 10 октомври 2018 г. е вписан нов възложител, който не фигурира в двете строителни разрешения. След анализ на получените материали от проверката от ВАП посочват, че разрешението за строеж е влязло в сила и не подлежи на отмяна, но според Закона за устройство на територията всяко следващо строително разрешително за този имот е нищожно.

По тези съображения окръжната прокуратура в Бургас внесе протест в Административния съд с цел обявяването за нищожно на издаденото разрешение за строеж на фирмата "Алепу вилидж". 

В края на юли делото беше отложено заради процесуални пречки и ненавременно уведомяване и неявяване на представител на възложителя "Алепу Вилидж".

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    1 0
    14:27, 24 сеп 2020
    Да назначат за съдия екоолигарха Тома Белев!
Последни новини