От х:

Днес в x:

Тео Ушев за мълчанието на интелектуалците за протеста: Не се кланяйте на тези, които ви дават финанси!

Световноизвестният български аниматор Теодор Ушев е в България, където снима първият си пълнометражен игрален филм в замъка в Равадиново. Антиутопията е с работното заглавие "φ1.618". Премиерата се очаква през 2022 г.

Филмът е за българската действителност. Породен е от нея. Пренесен е 200 години след днес. Това е филм за взривяването на системата, а тя може да се взриви само с повече любов и повече приятелство - казва Тео Ушев пред bTV, но се притеснява, че "нещата се развиха толкова бързо, че аз си мислех ние правим антиутопия но май ще се окаже, че правим социалистически реализъм, както е тръгнало. Страх ме е докато свършим филма, да не сме назад във времето, да правим исторически филм, вместо филм за бъдещето".

Филмът можел да бъде сниман изцяло в Мексико, където му предложили пълно финансиране, но режисьорът отказал, за да бъде първият му пълнометражен филм български.

"Половина филм трябваше да бъде заснет в Мексико, в студиото на Гилермо дел Торо. Те даже ни казаха: "Елате, ще снимате целия филм при нас, ние ще ви осигурим всички средства, които са ви нужни". Но исках първия ми игрален филм да е направен в България. Ако бях отишъл там, щеше да стане мексикански филм", обяснява Ушев.

Ситуацията с COVID, по думите му, е "шок за всички нас - страх, объркване, не усещахме какво ни се случи".

"Този филм много ми помогна да изляза от това състояние. Знаех, че ще го снимаме тази година или никога вече. Не знаех дали някой няма да се разболее, пазим актьорите като писани яйца да не би някой да се разболее", казва той за ситуацията и описва екипа си като титани, без които не би се справил.

Днес той коментира не само работата си, а и продължаващите протести у нас, включително мълчанието на интелектуалците, или поне на повечето от тях, породено от зависимости и финансиране.

"Българските интелектуалци е крайно време да осъзнаят, че ако някой ги финансира, те не трябва да му целуват ръка. Те са финансирани, защото са много добри. Те не трябва да се кланят и целуват ръка на тези, които им дават финанси. Хора, не сте длъжни. Това, че някой ви е дал грант или стипендия не означава, че трябва да споделяте неговите политически възгледи", обърна се Тео Ушев към тях в интервю за bTV.

За протестите той казва, че ги подкрепя, че му се е искало да бъде по-често на площада, но е успял да се присъедини само към два от тях.

"Няма лош протест, особено тези, които са за принципни неща, които напълно подкрепям.

Това, което не ми хареса, е че има много стари муцуни, които търсят реванш, търсят да изтупат праха от измърсения си имидж, да ги яхнат и да се опитат да се върнат на бял кон. Жалко е, не им прави чест. Те са направили много мръсотия, съсипали са много България, за са се появяват отново. Навредиха на протестите колкото никой друг.

Жалко за младите хора. Имаше една добра енергия, един хъс, които се страхувам, че може да изчезнат", казва Ушев.

Убеден е, че "с магическа пръчка няма да стане", че "трябва да работим, да протестираме всеки ден. Само така няма да ни се налага да изриваме отново, начисто корупцията".

Според него правителството много е допринесло да ескалира протестът, защото "от самото начало те се държаха абсолютно неадекватно. Те можеха да се държат просто по-възпитано и по-нормално, а се държаха, сякаш защитаваха Краля Слънце. Всички беди, които им се струпаха, те сами си ги направиха".

Казва, че лично той протестира против корупцията.

"Аз протестирам против корупцията. България е най-корумпираната държава от всички, в които съм бил. Навсякъде има корупция, но там поне е в нормални размери. Тук е повсеместна. Виждаш как за едно нещо, за което са взели едни пари, 10% от тях са инвестирани, 90% са откраднати. Навсякъде по света е обратното - 90% са инвестирани, 10% са откраднати.

Тук за един месец видях повече луксозни коли, отколкото съм виждал за 20 години в Канада. Това не е получено с усилен труд, денонощен, а с кражби".

На тезата, че няма кой да дойде след ГЕРБ отговаря: "Разбира се, че има кой да дойде. Аз, ако мина по площада, за 10 минути ще събера поне 10 човека, които ще вършат повече работа от тези, които ни управляват в момента. Това са пълни глупости. Проблемът е със старите муцуни, които се опитват да се набутат. Може да има два, три пъти предсрочни избори, но накрая ще се намери".

Въпреки всичко Тео Ушев споделя, че в България се чувства най-добре.

"Тук са приятелите ми, чувствам го като родина, никой не може да го замести. Може да е по-удобно да се работи в чужбина, но това е място, което смятам, че е мой дом", казва той.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини