От х:

Днес в x:

Митрополит Николай освещава днес нов храм в Родопите

Изображение 1 от 3

    На 20 септември /неделя/ от 9 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще освети нов храм в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“. Това съобщават от Архиерейското наместничество.
    Новият  храм, вече трети в манастира,  ще носи името на света Блажена Ксения Петербургска, канонизирана от Руската православна църква през 1988 г. след  дълги години народно почитане. Известна е с това, че доброволно се отказала от светския живот след смъртта на съпруга й. 26-годишна заживяла сама, отдадена на Бог, отказала се от собственост и лично имущество. Дълбоко вярваща, още приживе получила дар да успокоява и помага на хората, да твори чудеса. Починала е не по-късно от 1806 г. и погребана в Смоленското гробище на Санкт Петербург. Над гроба й е построен параклис, станал място за поклонение и изцеление и досега на милиони вярващи. В цяла Русия и по света има стотици църкви, носещи името й.
    Паметта на Блажена Ксения Петербургска се отбелязва на 24 януари.
    За богослужението в неделя ще има от Смолян безплатни автобуси, които тръгват в 8,00 часа от автогарата в Усторо и от супера в Горно Райково.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини