От х:

Днес в x:

Задържаха трима в престъпна група с ценности и двама иманяри в Хасковско

Изображение 1 от 5

    Служители на ГДБОП задържаха трима участници в престъпна група за държане и предлагане на археологически ценности, както и двама иманяри, съобщиха от МВР.

    В операцията, проведена вечерта на 16.09.2020 г. под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали и колегите им от СДВР, Пловдив и Хасково.

    В жилища, тавански помещения и автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност - Кизикен, стотици предмети с белези на културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Иззети са също 2 металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лв. Сред незаконно държаните предмети личат пръстени, метални плочки с различни изображения и форма, също и артефакти, чийто вид, произход и историческа стойност предстои да установят експертите.

    Петимата са привлечени като обвиняеми. Към досъдебното производство на Специализираната прокуратура е присъединено дело на Районната прокуратура в Хасково от 2015 г. срещу едно от задържаните в сряда лица. Тогава у него бяха намерени и иззети 751 старинни монети с различна големина и форма, както и 3 орнамента, за които назначената експертиза доказва, че са с културно-историческа стойност.

    С постановления на наблюдаващия прокурор тримата обвинени за участие в престъпна група са задържани за срок до 72 часа. На 19 септември 2020 г.  Специализираната прокуратура ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама, обвинени за незаконно добиване на предмети с белезите на културно-исторически ценности (иманярство), са определени парични гаранции.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Не
      Не така
      14 -2
      09:05, 19 сеп 2020
      Да им вземат предметите, да им платят за копането и да ги пуснат. Защо трябва да ги съдят. Божков натрупал 10 000 предмета в центъра на София без никой да го забележи а тези им претърсват джобовете за старинни стотинки. Щом искат, нека копаят по баирите.
      • *_
        *_*
        2 -7
        12:59, 19 сеп 2020
        Я се скрий бе, да копаели. Те са като скакалци, сл... Виж коментара
      • Не
        не така
        2 -1
        16:33, 19 сеп 2020
        Иди и ти да копаеш и да видиш какво е. Цяла нощ блъскаш с кирката и накрая една ръждясала консервна кутия.
    • 2
      Сз
      Сзо
      1 -1
      15:26, 19 сеп 2020
      Хванаха иманяр на Божков.. След няколко дни хванаха и тези....
      Просто наказват Божков...
      Часния съд на Бойко и компани.... Разчиства Божковите ратаи
    Последни новини