От х:

Днес в x:

Шведски производител: Електромобилите са по-мръсни от стандартните коли

Изображение 1 от 2

    Шведската марка Polestar, която е част от групата Geely, анализира „въглеродната следа“, оставяна от електромобил Polestar 2 и от стандартно Volvo XC40 с двигател с вътрешно горене. Оказва се, че повече парникови газове се отделят във въздуха при производството на самата машина и нейната батерия, като за да се изравни по този показател със същото това XC40, електрическият модел трябва да измине минимум 50 000 км.

    По тази причина главният изпълнителен директор на Polestar  - Томас Ингенлат призова за открит диалог с потребителите, които да момента откровено са лъгани по въпросите с екологията на електромобилите.

    „Производителите не винаги са честни с потребителите, когато става дума за влиянието на тяхната продукция върху околната среда и това е грешка. Ние не трябва да спестяваме нищо на хората, дори истината да не е приятна. Затова обаче всички компании трябва да преминат към една методика за изчисление на CO₂ и да престанат да говорят за електромобилите като панацея за екологията“.

    Вътрешно изследване на Polestar показва, че моделите на батерии са единственият път към пълен „климатичен неутралитет“ (това означава, че отделените парникови газове се компенсират с внедряване на въглеродно-негативни проети, които поглъщат въглеродни окис от атмосферата, или със създаване на продукти с нулеви вредни емисии), но най-важна е технологията им. Компанията анализира „въглеродните следи“ оставяни от електромобила Polestar 2 и стандартно Volvo XC40 за целия им жизнен цикъл и ето какво се оказва.

    На етап производството на кросоувър с традиционен двигател с вътрешно горене в атмосферата се отделят 14 тона CO₂e (еквивалент на CO₂), докато показателите на Polestar 2 и батериите за него са 24 тона. По време на експлоатацията си XC40 добавя още 41 тона, а електромобилът 23 тона (ако използва смесени източници на електроенергия) и 0,4 тона (ако електричеството се получава само от вятър).

    За да може „въглеродната следа“ след XC40 да задмине тази на Polestar 2, електромобилът трябва да измине над 100 000 км. Ако колата на ток се зарежда само с енергия, получена от вятър, показателят се смъква на 50 000 км.

    Източник: investor

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ор
      Орфей
      12 -1
      16:26, 19 сеп 2020
      Само ВОЛВО посмяха да кажат истината за електромобилите
    • 2
      Ге
      Георги
      9 -2
      18:52, 19 сеп 2020
      САЩ командват света! Те са много изостанали даже при бензиновите двигатели, да не говорим за дизеловите! И продължават да изостават от Япония, Европа и Южна Корея. Но пък успяха да са най-силни при електромобилите! Затова ги пробутват по всякакъв начин, дори и заповеднически! Затова мачкат двг, затова бяха скандалите и огромните глоби за "Т
      • Ге
        Георги
        6 -2
        18:53, 19 сеп 2020
        "Тойота", а после "Фолксваген"! Просто най-брутално си налагат интересите!
    • 3
      АМ
      а моята 20 годишна
      2 0
      21:13, 20 сеп 2020
      на газ дето ауспуха е ръждив и не гори масло какъв отпечатък има че ми вдигат данъка според годините. на годишния преглед не отчита нищо. сигурно ако си купувам през две или три години нова кола ще е по екологично според капиталиста. да му правя оборот на завода
    • 4
      Ак
      ако толкова са загрижени
      0 -1
      21:16, 20 сеп 2020
      за екологията първо трябва да забранят за леките коли дизела. и да направят леките коли по 1000 кубика. другото е ала бала
    • 5
      Jh
      JHB
      1 0
      08:59, 21 сеп 2020
      Дрън дрън, сутрин като се съберат 10 дизела пред детската градина не се диша- там е огромния плюс на електромобила- под носа ти , в града, въздухът да бъде като в планината!

    Видеа по темата

    Последни новини