От х:

Днес в x:

Оптималните срокове за есенната сеитба трябва да бъдат променени заради климатичните промени, смята учен

Оптималните срокове за есенната сеитба трябва да бъдат променени заради засушаването и наблюдаваните климатични промени, коментира за БТА преди началото на новата кампания професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.

По думите му в Североизточна България най-доброто време за сеитбата на пшеницата засега се смята между 1-25 октомври. В последните години обаче в района се наблюдава много дълга есен - и през ноември времето е топло и продължава вегетацията на посевите, следва мека зима с малко валежи от сняг и закъсняла с двадесетина дни по-хладна пролет, поясни ученият. Според професор Киряков опитът напоследък показва, че по-рано засятата пшеница е нападана от мухи, ръжди и други болести и неприятели. Заради сушата през стопанската 2018-2019 година в Добруджа е имало пшеничени масиви, които са поникнали чак през януари-февруари.

Ученият посочи, че сега в Добричкия регион, в който традиционно се сеят най-много площи с пшеница, влага практически няма. Ако не завали, за да има поне повърхностна влага - до десетина сантиметра в почвата, за зърнопроизводителите ще бъде много трудно да направят и предсеитбената подготовка, каза завеждащият "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в института.

Професор д-р Иван Киряков смята, че трябва да се изясни дали климатичните промени са трайни и Министерството на земеделието да възложи на научните звена подготовката на нова стратегия не само за определяне на оптималните срокове за сеитба в агроекологичните райони на страната, но и за праговете на икономическа вредност в земеделските площи с оглед на новата сортова структура.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини