От х:

Днес в x:

Ден 70: НСО срещу майките от "Системата ни убива" (видео)

70-ата вечер на протести в София започна със събирането на стотици демонстранти пред новата сграда на парламента с призиви за оставка на премиера и главния прокурор.

Около 19,30 часа утихна напрежението, което възникна пред Народното събрание, след като от новата сграда на парламента бяха изведени майките от "Системата ни убива" и Мая Манолова и нейните сподвижници, които отказваха да я напуснат.

По традиция бе затворено и движението по бул. "Цар Освободител", където т.нар. Отровно трио провежда своите антиправителствени акции, съобщава БНР.

От трибуната на протеста се чу искане и председателят на НС Цвета Караянчева да подаде оставка.

По-рано протестиращите пред входа на сградата на парламента на бул. "Дондуков", откъдето бяха изведени отказалите да напуснат сградата от "Системата ни убива" и други организации, се сляха със събиращите се традиционно около фонтана пред президентството. Заради случилото се в сградата на парламента, към фасадата й, където на протеста се прожектират кадри, тази вечер бяха хвърляни яйца.

Протестът и акцията на майките и на Манолова започна преди Комисията по енергетика в парламента, на която те не бяха допуснати. Заради това те се барикадираха във фоайето на сградата на парламента, където останаха до 18 часа, когато влеза НСО. Всички бяха изведени навън, изнесени за краката и ръцете. От "Изправи се.бг" съобщават, че журналистите са били изведени преди акцията на НСО, а вратата затворена.

Протестиращи заявиха, че НСО е използвала сила срещу мирно протестиращи граждани (в Народното събрание), а протестът е тяхно конституционно право. Чу се и призив президентът да разпусне службата заради днешните събития и да не се чака "трети подобен случай, който ще бъде фатален".

Протестът завърши отново с химна на България, който прозвуча на фона на прожектираното лого на третото "Велико народно въстание", насрочено за 22 септември, което е с триглав лъв на фона на българския трибагреник. Протестиращите бяха призовани да се готвят за този протест, след което потеглиха на традиционното си шествие към Орлов мост.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ко
    Констатация
    2 -3
    14:12, 17 сеп 2020
    Разликата в протестите през годините е съществена...... . През 90-91г., 96-97
    г. и 2013 г. протестите целяха да свалят от власт БСП..... Сега протестът цели обратното- да върне на власт БСП...... Затова и е подкрепен от Радев - издигнат за президент от БСП в консултации с Москва, и избран с гласовете на ДПС........ В този смисъл някогашните протести водеха България напред, а днешният протест я връща назад.
    Пак е промяна, но името й е РЕГРЕС.
  • 2
    Ко
    Констатация
    1 -2
    20:41, 17 сеп 2020
    Когато простаците и троловете на гроб вземат да пишат се получава сбор от неверни събития и вести. Протестиращите не са от БСП, а безпартийни и искат оставката на Борисов и Гешев. Исканията им са свързани с решимостта да се сложи край на мафиотското управление на държавата и никой не е заявил, че иска да върне БСП на власт. Това си е гражданска инициатива на народа. Грешна ти е констатацията и правиш неверни новини. Може да се каже, че само един глупак може да роди в главата си глупости от рода на еднокнижниците. Хората расъждават вече и не можете да тласнете мисленето на хората във вашите простотии, но само нажежавате обстановката. Аман от простаци.
    • Тт
      Тт
      1 0
      21:04, 17 сеп 2020
      Аман от червени боклуци и техните олигарси
    • До
      До втория констатиращ
      1 0
      21:27, 17 сеп 2020
      Кой ти е казал, че съм гербаджия... Нещо изнервен ми се виждаш.. . Хвани там нещо–пушка, сопа, танк, че да се кротнеш малко… То вие цървулету, вчера от гората слезнахте, та и се научихте на писмо и четмо, та и взехте на простак да обиждате.. И революционери станахте.. Та и на бой взехте да налитате….. Ама нали сте си селски тояги, все спомените ви крепят: а именно-спомена, когато сте били млади идиоти …. Такива като теб(вас) , знаеш ли колко сте ми прозрачни–гладни мършави псета сте, червена гнидо въшлива….. ,нагледал съм се на такива като теб–нискоинтелигентни, не образовани селяндури, загубили възможност да крадат и да се чувстват значими, идеални за манипулация…..Подобно състояние варира от духовна нищета до духовна пед-растия. Не се лекува, защото не е болест, а „букет“от липси и дефицити!
  • 3
    Хр
    Христо
    1 0
    22:29, 17 сеп 2020
    бунтът на утайките и лузърити.70 епизод.
Последни новини