От х:

Днес в x:

За 30 години бившата ГДР до голяма степен е наваксала икономическото си изоставане от Западна Германия

Трийсет години след обединението на Германия бившата Германска демократична република (ГДР) до голяма степен е наваксала икономическото си изоставане от западните провинции. Жителите на районите, били част от ГДР, обаче остават по-недоверчиви към демократическите институции в сравнение със своите сънародници на запад, показва годишният доклад за германското обединение, цитиран от Франс прес.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в провинциите от бившата ГДР, включително столицата Берлин, е средно 79,1 процента от този в останалата част от страната. Това е впечатляващо подобрение от 1990 г., когато БВП на глава от населението в ГДР беше едва 37 процента от този на запад, отбелязва Франс прес.

До голяма степен е запълнена и пропастта в жизнения стандарт - средните доходи в Източна Германия през 2018 г. са били 88,3 процента от тези в Западна, отчасти благодарение на голяма мрежа от малки и средни предприятия, някои от които са специализирани в областта на новите технологии.

Разликата със Западна Германия все пак остава съществена, най-вече поради значително по-ниската гъстота на населението в източната част на страната, както и липсата на централи на големи фирми и компании, които биха инвестирали в научната и развойната дейност.

При заетостта също се наблюдава известно наваксване. През 2005 г. равнището на безработицата в бившата ГДР е било над 15 процента, а сега е намаляло под 10 процента, а в някои райони дори е около 6 процента, което е близо до 4-те процента в части от Южна Германия. В доклада обаче се уточнява, че това донякъде се дължи на пенсионирането на хората от по-стари поколения.

В някои области Източна Германия се справя по-добре от Западна, например в достъпа на жените до работа на пълно работно време - 74 процента срещу 68 процента, - като една от причините е по-ефективната система за гледане на деца.

В бившата ГДР обаче доверието в държавните институции е едва 78 процента срещу 91 процента в бившата ФРГ. Има разлики и в "отношението към чужденците" - крайната десница постига в източните провинции с изключение на Берлин най-високите си в страната изборни резултати, често пъти над 20 процента, отбелязва Франс прес.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини