От х:

Днес в x:

Ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини, реши окончателно парламентът

Избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, решиха окончателно депутатите с приемането на второ четене на изменения в Изборния кодекс. В секции с под 300 избиратели ще се използват само хартиени бюлетини.

Решението беше взето със 109 гласа "за", 84 "против" и без въздържали се след продължитени дебати.

От БСП обвиниха ГЕРБ и "Обединени патриоти", че не желаят машинно гласуване, а чували с бюлетини, сгрешени протоколи, недействителни бюлетини и ниска избирателна активност. От ДПС коментираха, че Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващи избори и го призоваха да оттегли законопроекта. Според опозицията смесването на хартиени бюлетини и машини ще доведе до хаос.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" коментираха, че искат хората да имат избор дали да гласуват с машини или с хартиени бюлетини.

Председателят на Народното събрание Цвета Каранчева заяви, че ГЕРБ не са против машинното гасуване. Още повече, че правителството е гласувало 70 млн. лева, които да бъдат дадени само за машинно гласуване. Тя обаче обясни, че са предвидили и хартиена бюлетина, защото машините могат и да блокират. Хартиената бюлетина дава и спокойствие на някои от гражданите, че могат да упражнят вота си, посочи Караянчева.

След гласуването на текстовете, по предложение на ГЕРБ, заседанието беше прекратено. Второто четене на Изборния кодекс ще продължи утре.

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ви
    видимите резултати
    3 -1
    18:35, 16 сеп 2020
    Избирателите на ГЕРБ и ДПС могат да гласуват само с бюлетини.
    • Ва
      Василев
      3 -1
      21:16, 16 сеп 2020
      Хартийките са специалитетът на онзи виден математик. Те и затова го държат за да може да "изчислява" накрая изборните резултати за победителите. Пълен та....шал.
    • Ол
      Олег
      0 0
      13:13, 17 сеп 2020
      За ГЕРБ няма кой да гласува. Просто чрез хартията се появяват и гласовете.
Последни новини