От х:

Днес в x:

Китове убийци атакуват кораби край Испания и Португалия (видео)

Поредица от нападения от косатки срещу кораби край Испания и Португалия озадачава учените, пишат медии.

Китовете убийци за два месеца извършиха няколко нападения над кораби по крайбрежието на Испания и Португалия. Първият инцидент е от 29 юли в района на нос Трафалгар. Няколко косатки обградили товарен кораб, блъскали го и го завъртяли на 180 градуса. Корабът получил повреди, потрошена била кабината на капитана.

Подобна атака е регистрирана на 30 август, когато френски кораб се свързва с бреговата охрана след нападение на косатки. В същия ден е атакувана испанската военна яхта "Мирфак".

В началото на септември испански кораб е нападнат, докато плава с товар за Великобритания. Китовете убийци заобиколили яхтата и блъскали борда, около 15 пъти. Корабът бил повреден и бил върнат на буксир в пристанището. По същото време бреговата охрана получила съобщения за атаки на китове убийци от два кораба в района на испанския град Виго.

Морският биолог Алфредо Лопес казва, че косатките се приближават до испанското и португалското крайбрежие всеки септември. Досега обаче изследователите на се наблюдавали такова агресивно поведение сред тези хищници. Сега учените се опитват да разберат дали всички атаки са извършени от една и съща група орки. Испанските и португалските власти призоваха моряците и туристите да избягват контакта с косатки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини