От х:

Днес в x:

Откриха на Венера газ, свързан с живота на Земята

Атмосферата на Венера съдържа газ, който е свързан с живи организми на Земята, съобщиха учени. Откритието бе определено от шефа на НАСА като "най-значимото развитие до момента" в търсенето на извънземен живот, информира АФП.

Условията на нашия планетарен съсед често са описвани като адски, тъй като дневните температури са достатъчно високи, за да стопят олово и атмосферата съдържа почти само въглероден диоксид.

Но екип от експерти е засякъл следи от фосфит, запалим газ, който често се получава на Земята от разлагане на органична материя. Те са използвали телескопи на Хавайските острови и в чилийската пустиня Атакама, за да наблюдават по-горен облачен пласт на Венера, на около 60 километра от повърхността.

Те публикуваха изследването си в Nature Astronomy. В него екипът подчертава, че наличието на фосфин не доказва присъствието на живот на Венера. Но, тъй като облаците, завихрящи се над горещата повърхност, са силно киселинни и следователно унищожават фосфита много бързо, изследването показва, че нещо го създава наново. Изследователите са провели няколко модулни пресмятания, за да обяснят новото производство на фосфина. Те заключават, че тяхното проучване предоставя доказателство за "аномалия и необяснима химия" на Венера.

Джейн Грийвс от Училището по физика и астрономия към Кардифския университет коментира пред АФП, че насилието на фосфин само по себе си не е доказателство за живот на планетата. Ученът подчерта, че може да липсва нещо друго важно за живот, някой друг елемент или условията може би са твърде горещи или сухи.

Грийвс добави, че за първи път е открит фосфин на планета освен Земята.

Пробивът е приветстван от администратора на НАСА Джим Брайдънстайн, който написа в "Туитър", че е време Венера да е с приоритет.

"Живот на Венера? Откриването на фосфин, вторичен продукт от анаеробна биология, е най-значимото развитие до момента по случая с търсенето на живот извън Земята", обяви той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини