От х:

Днес в x:

В ПМГ-Хасково учителите решават сами за онлайн часовете

    Един различен, но не по-малко усмихнат от предишните години 15-ти септември посрещнаха днес в Природо-математическата гимназия „Академик Боян Петканчин“ в Хасково.

    На първия учебен ден гост в училището беше заместник-кметът Динко Тенев, а ученици, родители и педагогическия състав бяха приветствани от кмета на Хасково Станислав Дечев, който също е възпитаник на Математическата гимназия, в изпратения от него поздравителен адрес за първия учебен ден.

    Елитното училище е едно от двете в областта, които приветстваха нови ученици в паралелка в пети клас. В учебната си стая заедно с класната си Антоанета Никова, преподавател по история и цивилизация и география, влязоха 27 деца, които от днес нататък ще приемат предизвикателствата на математическите и компютърните науки.

    „Различното тази учебна година ще са всичките мерки, предприети от държавата, но в крайна сметка най-важното е да осигурим спокойствие на децата в класните стаи и да ги посрещнем така, че да се чувстват в училище като у дома си.“, сподели класната на най-малките в Математическата гимназия. Затова и още с влизането в класната стая Антонета Никова раздаде на всеки от учениците си баджове с малките им имена, за да се опознаят по-бързо.

    Една от петокласничките е Ивайла Чакмакова. Насочена е от родителите с в математическата гимназия именно защото обича математиката. С малко притеснение и с много любопитство и тя, както повечето от съучениците си, пристъпи училищния праг с вълнение.

    „Много се вълнувам, различно е, има по-големи деца от нас. Малко по-странно е носенето на маски тази година, но пък те са пъстри и може да е забавно“, казва тя.

    Заедно с петокласниците в двора на училището празникът по посрещането беше организиран и за 130-те осмокласници, за които 2020 година е също важна, заради преминаването им в новия етап на обучение. След състезанието по приема, в гимназията влизат част от най-елитните ученици от Хасково и региона, които са получили най-високите резултати от матурите след седми клас.

    Приветствие към всички тях отправи Стела Бинева, която влиза в осми клас в Математическата гимназия с най-високия състезателен бал сред съучениците си.  

    По традиция първия училищен звънец би директорката на гимназията Гергана Петрова. Тя се обърна към учениците и гостите на тържеството, към родителите, и колегите си с пожелания за здраве и спокойствие, за нови успехи.: Да, наистина, това ще бъде различна нова учебна година. Една по-дългоочаквана, отколкото тези, които бяха досега, заради различните условия, в които се намираме. Но най-важното е, че ви виждам с искрящи очи днес тук, готови за нови приятелства, знания и положителни емоции.“

    Природо-математическата гимназия в Хасково е сред иновативните училища в страната и като такова ще има право да определя част от часовете си за онлайн провеждане. Решението на ръководството обаче е всеки учител да преценява сам как да разпредели тези часове.

    Предвидено е и част от занятията по всички предмети да се провеждат навън, но това ще се случи след подписана декларация за съгласие от родителите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ма
      Майка
      27 -6
      12:35, 15 сеп 2020
      Махнете тези маски! Върнете усмивките на децата!
      • Jh
        JHB
        18 -19
        13:13, 15 сеп 2020
        По-добре усмивка под маска, отколкото плач в болницата...
      • Ha
        Haha
        19 -7
        14:31, 15 сеп 2020
        Бахти и тъпите, на самите маски на кутиите си пише, че не предпазват от вируси, а той ми вика по-добре усмивка под маска... Жалко за децата, защото алед няколко месеца носене ще са болни заради маските... Прости родители
      • Ха
        Хайа
        8 -6
        14:32, 15 сеп 2020
        Jh b супер прост си...
      • Jh
        JHB
        8 -8
        17:37, 15 сеп 2020
        Цял свят носи маски, ама хасковските ганьовци най-умни...Те са над вируса, а като се разболеят, най-много реват!
    Последни новини