От х:

Днес в x:

Лукашенко се срещна с Путин, Беларус ще получи 1,5 млрд. долара от Русия

По време на преговорите с действащия ръководител на Беларус Александър Лукашенко руският президент Владимир Путин потвърди, че Москва ще даде на Минск заем от 1,5 млрд. долара, предаде РИА Новости.

Той също така припомни, че Русия е най-големият инвеститор в беларуската икономика, страните имат много дълбоко сътрудничество в много сектори. Според Путин Русия и Беларус трябва да възстановят търговията, която е спаднала през пролетта и лятото, по време на разпространението на коронавирусната инфекция.

Президентът на Русия отбеляза, че има много предложения за решаване на проблемите, и  нарече логична и навременна идеята за започване на работа по новата конституция на Беларус. В същото време той подчерта, че беларусите трябва самостоятелно да се справят със ситуацията, без никакви подсказки отвън.

Путин стана първият чуждестранен лидер, с който Лукашенко срещна след президентските избори на 9 август. Оттогава протестните действия не спират в републиката повече от месец. Участниците в тях са сигурни, че гласуването е напълно фалшифицирано и Светлана Тихановская е спечелила.

Минск се нуждае от руски заем, за да поддържа обменния курс на белоруската рубла. За един месец страната е загубила 15 процента от своите златни и валутни резерви, а гражданите изкупуват чуждестранна валута с рекордни темпове и теглят пари от банките.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко благодари на Русия за помощта на фона на масовите протести в републиката. Неговата реч след среща с руския лидер Владимир Путин се излъчва в канала Russia Today в YouTube.

По думите на Лукашенко, след изборите Русия е действала по отношение на Беларус „много порядъчно, човешки“.

„Приятел в нужда се познава“, подчерта белоруският президент.

Лукашенко заяви, че отбраната и сигурността никога не са пораждали противоречия и съмнения в Москва и Минск. Няма нужда да питат никого дали да провеждат военни учения. „Мисля, че ще дадете заповед на руския министър на отбраната (нашият министър вече е получил такава). Ще планираме такива учения за години напред, ще ги конкретизираме”, каза той.

Беларуският лидер каза, че на 15 километра от границите на републиката в Литва наскоро е "прехвърлен" батальон военен персонал от страни от НАТО.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини