От х:

Днес в x:

Космическият обект Оумуамуа може да е струпан прах

Загадъчният междузвезден обект Оумуамуа, който е с необичайната форма на пура, може да е агрегат от прах, твърдят норвежки астрономи, цитирани от сайта Спейс.

Откакто беше открит в Слънчевата система през октомври 2017 г., Оумуамуа предизвиква различни теории какво може да представлява и как се придвижва толкова бързо - с около 92 000 км/ч. Някои дори го обявиха за НЛО, други го определиха за комета или астероид.

Астрономи, ръководени от Джейн Лу от университета в Осло, сега твърдят, че той се е образувал от скалист материал и прах, изветрен от ядрото на екзокомета, като с времето е нараствал. Оумуамуа се придвижва с космоса, изтласкван от слънчевата радиация.

Кометата, от която се е откъснал първоначалният материал, вероятно е била с дълъг период, която се отдалечава много от звездата си. Заради нейната слаба гравитация Оумуамуа се е отделил от нея по траектория към междузвездното пространство и така е навлязъл в Слънчевата система.

Според норвежките астрономи с усъвършенстването на телескопите ще започнем да виждаме повече междузвездни обекти. Засега са известни само два. Другият е кометата 21/Борисов, открита през август 2019 г.

През април беше предложена друга теория за Оумуамуа - че може да се е откъснал от по-голям обект заради притеглянето от близка звезда.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини