От х:

Днес в x:

"Ливърпул" срещу всички останали: започва сезонът във Висшата лига

Mесец и половина след края на най-дълго продължилия сезон Висшата лига се завръща за нови вълнуващи мигове по английските терени. Големият брой кандидати за челните места, сгъстената програма и липсата на публика (поне в началото) са част от ключовите моменти, които очертават кампанията.

Погледите на всички са насочени към "Ливърпул", който ще има трудната задача да защити титлата си. След историческата титла и доминацията през миналия сезон червените отново ще влязат в спор с "Манчестър сити", като двата отбора отново са големите кандидати за първото място.

След 2008-09 единственият отбор, който успя да защити титлата си, са "гражданите", предвождани от Хосеп Гуардиола. "Ливърпул" показа впечатляващо постоянство в последните два сезона и предстои да се види дали Юрген Клоп и възпитаниците му ще задържат високото ниво.

Сред въпросителните е дали спадът във формата при доиграването на предишната кампания ще се превърне в тенденция или се дължи на временно опиянение след големия успех. Отборът на Клоп е сплав между елитни играчи в пика си и млади футболисти, гладни за още положителни емоции.

По-малката дълбочина в състава спрямо "Сити" е факторът, който мнозина експерти изтъкват и виждат като пробойна при мърсисайдци. Трансферният прозорец премина тихо за "Ливърпул" и червените привлякоха единствено левия бек Константинос Цимикас.

Клоп обаче не вижда проблем в действията на клуба и заяви, че не е в стила им да привличат играчи накуп. Той посочи "Челси" като пример за трансферна политика, която "Ливърпул" не би последвал. Лондончани са най-активни на пазара и досега са похарчили малко над 200 милиона паунда (223 милиона евро) за нови футболисти през лятото, което изглежда внушително на фона на кризата в много отрасли.

"Клубовете са в различна ситуация и живеем в свят с несигурност. За някои клубове несигурността на бъдещето изглежда по-маловажно, защото те са собственост на държави, олигарси и това е истината. Ние сме клуб от различен вид. Стигнахме финала в Шампионската лига преди две години, спечелихме го следващата година и спечелихме Висшата лига заради клуба, който сме, не можем да променим това за една нощ и да кажем, че сега искаме да се държим като "Челси", каза Клоп.

От своя страна, "Сити" похарчи над 70 милиона паунда за нов играчи, сред които са защитникът Нейтън Ейк и крилото Феран Торес, а си тръгнаха Давид Силва и Лирй Сане. Очаква се бранителят на "Наполи" Калиду Кулибали да бъде черешката на тортата за "гражданите", които са фаворитът за спечелване на титлата според букмейкърите.

Стъпало по-ниско са "Челси" и "Манчестър юнайтед", които със силното си представяне в доиграването на миналия сезон дадоха заявка, че отново ще бъдат сред първите четири в крайното класиране.

Към сините се присъединиха Тимо Вернер, Бен Чилуел, Хаким Зиеш, Кай Хааверц, опитният Тиаго Силва, Маланг Сар и Хавиер Муамба. Новото лице в състава на "Юнайтед" е атакуващият халф Дони ван де Бек, който пристигна с трансфер от "Аякс".

С амбиции за място в евротурнирите очаквано са "Тотнъм" и "Арсенал". Отбори като "Евертън", "Уулвърхемптън", "Шефийлд юнайтед" също протягат ръга към челните места.

След 16-годишно прекъсване "Лийдс" отново ще бъде част от елита. Тимът е воден от Марсело Биелса, който е считан за основоположник на много от треньорските методи в днешни дни, и очаква смело големите сблъсъци.
 

Голямата болка продължа да бъде липсата на феновете. Засега привържениците няма да се връщат по стадионите. Клубовете трябваше да започнат да приемат публика при намален капацитет от началото на октомври, но премиерът Борис Джонсън заяви, че плановете ще бъдат преразгледани.

През това време отборите ще продължат да спазват строг протокол за безопасност и ще бъдат подлагани на чести тестове, като заразените с коронавирус футболисти ще бъдат поставяни под карантина.

Новият сезон ще бъде открит с гостуване на "Арсенал" на новака "Фулъм" от 14.30 ч. В 19.30 ч. "Ливърпул" започва защитата на титлата с домакинство на "Лийдс". За "Сити" и "Юнайтед", които участваха в евротурнирите, е предвидена по-дълга почивка и двата отбора ще започнат участието си от втория кръг.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини