От х:

Днес в x:

"Новите тайни на Теракотената армия" дебютира по Viasat History на 13 септември

Изображение 1 от 2

    През 1974 г. археолози откриват забележителен къс от историята на Китай: цяла армия от около 8 000 войника, 500 коня и над 100 колесници, като запечатан в кехлибар момент от историята на тази хилядолетна култура.

    И до ден днешен, това откритие крие безброй тайни, някои от които ще бъдат разкрити в „Новите тайни на Теракотената армия“, който дебютира в 22:00 часа тази неделя, 13 септемри, по Viasat History. Ето какво можете да очаквате в новия документален филм.

    „Теракотената армия“, която е съставена от фигури в човешки размер на воини, коне, колесници, акробати, велможи, птици и всякакви оръжия, е наричана от мнозина „Осмото чудо на света“. Мавзолеят, който съдържа този уникален артефакт, е открит през 1974 г. и все още е обект на изследвания, което не е чудно, предвид факта, че е почти с размерите на Манхатън. 

    Построен е през трети век преди Христа, по време на продължилото 37 години управление на Кин Ши Хуанг, всяващият страх първи Император на Китай. Раждането на Китай се дължи на него и неговата династия Кин, тъй като той е този, който обединява териториите, които е завоювал, като им дава единна правна система, една валута и вътрешна система от пътища, което му позволява да се съизмерва с Римската империя. Кин, обаче, е известен и със своята жестокост: той нарежда убийствата на военнопленници, изгарянето на книги и премахването на опонентите си. 

    Каква е причината да се построи тази огромна грабница? Има древна китайска поговорка: „Мисли за смъртта като за раждане“. Така Кин Ши Хуанг решил да вземе тази голяма армия, за да му служи в живота след смъртта. Разкопките на разгръщащия се на над 50 кв. км. мавзолей още продължават и макар според легендата да е била построена и внушителна гробница на самия Император, мястото на вечен покой на Кин Ши Хуанг все още не е открито. 

    Всички войници са отлети в шаблони – всяка част, една по една – и въпреки това има видими различия, така че остава впечатлението, че няма две еднакви фигури. Изследователите ползват  3D модели (базирани на 2D снимки), за да сравнят воините и откриват, че те действително са уникални, което значи, че създателите им са им дали индивидуални черти. 

    И това не е всичко: издайнически частички пигмент, открити по статуите, предполагат, че някога войниците са били богато украсени. С нови наблюдения под микроскоп, изследователите доказват, че оръжията не са макети, а истински арсенал от остриета, копия и стрели, готови за бой, наострени със сложни инструменти. 

    И това е само върхът на айсберга.

    „Новите тайни на Теракотената армия“ разкриват сечива и оръжия, далеч изпреварили времето си, и един монументален строителен проект. Теракотената армия е построена за вечността и открехва вратата към един изгубен свят, който можете да посетите с документалния филм от 22:00 часа на 13 септември, неделя, по Viasat History.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини