От х:

Днес в x:

Шокиращ процент от емисиите на CO2 в света е от мултинационалните компании

Чуждите инвестици се оказват начин да се преместят вредните емисии в развиващите се и бедните страни и това не намалява замърсяването на планетата, нито подлежи на контрол.

Ново изследване показва, че около една пета от всички въглеродни емисии през последните години идват от активите и доставчиците на мултинационални корпорации, а паричният поток показва, че замърсяването ефективно се възлага на външни изпълнители от развитите към развиващите се страни.

Екипът зад проучването иска да подчертае доколко въздействие могат да имат тези компании върху околната среда, ако изберат процеси и доставчици, които са по-устойчиви и екологични.

За да се подобри отчетността за увеличаване на въглеродните емисии и продължаващите климатични промени, които се случват в резултат, мултинационалните компании трябва да бъдат подготвени да разпределят емисиите в страната, където емисиите се финансират, а не там, където са генерирани, заключават авторите на изследването.

"Мултинационалните компании имат огромно влияние, простиращо се далеч отвъд националните граници", казва икономистът Дабо Гуан от Университетския колеж в Лондон (UCL) във Великобритания.

"Въпреки това политиките на фирмите за изменението на климата често имат малък ефект, когато става въпрос за големи инвестиционни решения, като например къде да се изгради верига за доставки. Възлагането на емисии на страната инвеститор означава, че мултинационалните компании са по-отговорни за емисиите, които генерират в резултат на тези решения."

Мултинационалните корпорации имат широк обхват и голямо въздействие по отношение на производството на въглерод, но същият този обхват ги прави трудни за измерване и проследяване. Това е проблем, който настоящото проучване разследва.

Събраните данни показват, че въглеродните емисии, генерирани от многонационални чуждестранни инвестиции, достигат пик от 22% от общото количество през 2011 г., преди да паднат до 18,7% през есента на 2016 г.н.

През същия период от време инвестициите в развиващите се страни са нараснали рязко. Например емисиите, генерирани чрез инвестиции от САЩ в Индия, са се увеличили от 53,2 милиона тона на 70,7 милиона тона, скок от почти 50%.

Подобна история може да се открие при емисиите, генерирани чрез инвестиции от Китай в Югоизточна Азия, като тази цифра се е увеличила почти 10 пъти между 2011 и 2016 г. - от 0,7 милиона тона на 8,2 милиона тона.

"Мултинационалните компании все повече прехвърлят инвестиции от развитите към развиващите се страни", казва икономистът Зенгкай Джанг от университета в Тиендзин в Китай.

"Това води до намаляване на емисиите в развитите страни, като същевременно утежнява емисиите в по-бедните страни. В същото време е вероятно да създаде по-високи емисии като цяло."

Авторите на изследването посочват и отделни компании, пише Science Alert. Чуждестранните филиали на BP генерират повече въглеродни емисии, отколкото която и да е чужда петролна индустрия в която и да е държава с изключение на САЩ, докато Walmart генерира повече емисии в чужбина, отколкото целият чуждестранен сектор на дребно в Германия.

След това е Coca-Cola - нейните емисии по света, през периода на проучване 2011-2016 г., са еквивалентни на цялата чуждестранна индустрия за храни и напитки, хоствана в Китай.

Въпреки че много мултинационални предприятия са се ангажирали да намалят емисиите на въглерод, няма много данни, които да покажат каква част от техния въглероден отпечатък те възлагат в чужбина.

Получаването на тази информация може да помогне за стимулиране на по-радикални климатични действия от страна на частния бизнес, твърдят изследователите, и да спре тенденцията за възлагане на външни емисии. В края на краищата всички живеем на една и съща планета.

Изследването е публикувано в Nature Climate Change.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хх
    ххх
    0 0
    13:31, 10 сеп 2020
    Sciance Alert и Nature Climate Change откриха топлата вода! Алелуя! На всеки десетина години се намира по някой "учен", в процес я на защита на дисертация, я на професура, и публикува очеизвадната истина за да печели точки за хонорара си. А керванът си вървиии...

Видеа по темата

Последни новини