От х:

Днес в x:

Успешен първи полет на Flying-V (видео)

Изследователите са провели успешен първи полет на Flying-V, футуристичен и икономичен самолет, който един ден може да превозва пътници в крилата си, предаде Си Ен Ен.

Уникалният дизайн на Flying-V поставя пътническата кабина , багажника и резервоарите за гориво в крилата, а експертите се надяват, че аеродинамичната форма на самолета ще намали разхода на гориво с 20% в сравнение с днешните самолети. Името на машината идва от формата й – гледана отгоре, тя прилича на латинската буква V.

Експертите тестваха 22,5-килограмов и 3-метров модел на футуристичния самолет, разработен от изследователи от Технологичния университет в Делфт, Нидерландия, в партньорство с авиокомпанията KLM.

Екип от изследователи и инженери са тествали самолета в авиобаза в Германия, където са работили с екип на "Еърбъс“ за тестване на излитания, маневри и подходи за кацане.

Дистанционно контролирайки самолета, изследователите успели да „вдигнат колесника“ със скорост 80 km/ч, докато скоростта на полета, ъглите и тягата на самолета протекли по план..

Експертите са работили усилено за оптимизиране на самолета: за да се подобри телеметрията, екипът е бил принуден да промени центъра на тежестта на самолета и да настрои антената му.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини