От х:

Днес в x:

Джонсън поставя на ЕС срок до 15 октомври за постигане на търговско споразумение

Великобритания поставя краен срок до 15 октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, става ясно от откъси от изявление на британския премиер Борис Джонсън, разпространени от неговия кабинет, съобщи Ройтерс. Очаква се Джонсън да направи изявлението в понеделник.

От коментарите на премиера става ясно, че ако до тази дата не бъде постигнато споразумение, и двете страни "трябва да приемат това и да продължат напред".

Великобритания излезе от ЕС на 31 януари. В момента е в сила преходен период, в който търговията продължава по старите правила, но той приключва през декември, а прогресът в договарянето на ново търговско споразумение е малък.

Преговорите, които буксуват поради настояването на Великобритания да има пълна самостоятелност по въпросите на държавната помощ и риболова, трябва да бъдат подновени в Лондон във вторник.
Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че търговско споразумение трябва да бъде постигнато спешно и обвини британската позиция за застоя в разговорите.

Джонсън ще заяви в понеделник, че няма смисъл да се мисли за графици отвъд 15 октомври. "Ако ние не можем да се споразумеем до тогава, аз не мисля, че ще има споразумение за свободна търговия между нас и трябва и двете страни да приемем това и да продължим напред", се очаква да заяви Борис Джонсън.

Ако не бъде сключено споразумение, Великобритания ще има с ЕС търговски отношения, подобни на тези на Австралия, което би било "добър резултат", смята британският премиер.

"Като правителство ние се подготвяме, по нашите граници и нашите пристанища, да бъдем готови за това. Ние ще имаме пълен контрол над законите си, правилата си и риболовните си пространства", се казва в извадките.

В такъв случай Великобритания ще бъде готова да намери разумни решения с ЕС по практически въпроси като въздушните връзки, автомобилния транспорт или научното сътрудничество.

Джонсън ще заяви, че все още може да бъде постигнато споразумение, основано на стандартните споразумения за свободна търговия, стига ЕС да преосмисли позицията си.

Междувременно британското правителство планира нов закон, с който практически ще отмени ключови елементи от споразумението за Брекзит, съобщава Ройтерс, като се позовава на публикация на Файненшъл таймс от неделя.

Очаква се части от британския закон за вътрешния пазар, който трябва да бъде публикуван в сряда, "да елиминират правната сила на части от споразумението за излизане (от ЕС)" в области като държавната помощ и митническия контрол в Северна Ирландия, пише вестникът, като цитира трима души, запознати с правителствените планове.

Един от източниците е казал пред Файненшъл таймс, че този ход може "явно и съзнателно" да подкопае споразумението за Северна Ирландия, което Джонсън подписа миналия октомври, за да избегне връщането на "твърдата граница" в региона.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини