От х:

Днес в x:

Свръхпреработените храни благоприятстват биологичното стареене

Евтините и лесни за употреба свръхпреработени храни, като някои готови ястия, бисквити, газирани напитки, бургери, благоприятстват биологичното стареене при хората, които ги консумират редовно, предаде Франс прес, позовавайки се на испанско изследване, публикувано в сп. "Америкън джърнъл ъв клиникъл нютришън".

За целите му специалисти от университета на Навара са отчели дължината на теломерите - биологичен маркер за стареене, при 886 испанци над 55-годишна възраст, вземайки предвид и всекидневната им консумация на свръхпреработени храни.

На базата на получените резултати изследователите допускат, че "лошият" хранителен режим води до по-бързо стареене на клетките.

Участниците са били разделени на четири групи - от най-редовни консуматори на свръхпреработени храни (три или повече дневно) до нередовни (по-малко от две). Изследваните лица са предоставили проби от слюнка за генетичен анализ и са описали всекидневния си хранителен режим.

Проучвания свързват въпросните свръхпреработени храни, които обикновено са твърде мазни, прекалено сладки и солени, със заболявания като затлъстяване, хипертония, диабет и различни типове рак. При редовните потребители, консумиращи дневно повече от три порции или ястия от тези индустриално модифицирани храни, е отчетен двойно по-висок риск от скъсяване на теломерите в сравнение с хората, които най-рядко ги включват в менюто си, според изследването, представено на онлайн конференция, посветена на затлъстяването (ECOICO 2020).

Теломерите представляват защитни структури, които запазват стабилността и целостта на генетичното ни наследство и следователно на ДНК, необходима за функционирането на всяка клетка в тялото. С напредването на възрастта теломерите стават по-къси. Дължината им се разглежда като маркер за биологична възраст на клетъчно ниво. Авторите на настоящото изследване отбелязват, че са необходими повече проучвания, за да потвърдят наблюденията им и потенциална причинно-следствена връзка. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини