От х:

Днес в x:

Турция заплаши с военна сила Гърция

Гърция ще реализира своите суверенни права в Източно Средиземно море, независимо от безпрецедентните заплахи от страна на Турция, се казва в декларация на гръцкото външно министерство по повод на заплахата да бъде приложена военна сила против Гърция в случай на разширяване на териториалните й води от 6 на 12 морски мили, която отправи вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, предаде ТАСС.

Безпрецедентното изявление на Турция за това, че тя може да заплашва съседни страни с прилагане на сила, когато те реализират свои законни права, противоречи на съвременната политическа култура, а също на основополагащи положения на международното право. Ние призоваваме Турция да осъзнае, че международното право и ценностите, на които е основан съвременният международен ред, са задължителни за всички страни. Те не се прилагат избирателно и международната общност е длъжна да ги защити, тъй като тяхното нарушаване свидетелства за максимален риск, заяви гръцкото външно министерство.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай предупреди в събота Гърция, че рискува военен конфликт с Турция, ако разшири своите териториални води до 12 морски мили.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в сряда в парламента, че въз основа на положенията на конвенцията на ООН по морско право Атина разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили и за това са информирани Италия и Албания.
Външният министър Никос Дендиас на същото заседание заяви, че Гърция ще разшири и своите териториални води от 6 на 12 морски мили южно от гръцкия остров Крит в Средиземно море в зоните, които бяха разграничени в резултат от постигнатото неотдавна споразумение с Египет. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    30
    30 agustos
    3 -5
    11:17, 30 авг 2020
    това е нов кръстоносен поход срещу Турция , и ако си го търсят ще го получат , Италия, (гърция,франса и янгилия. ) някой ще яде *******.чепат масур

Още новини

Последни новини