От х:

Днес в x:

Звание „Почетен гражданин на Хасково“ за Капитан Петко войвода

Изображение 1 от 5

    Капитан Петко войвода е Почетен гражданин на Хасково. Предложението, внесено от кмета на града Станислав Дечев по искане на Инициативния „Комитет- Сдружение “Доган Хисар“ и подкрепено с 2500 подписа, беше гласувано от Общинския съвет на днешната сесия с 32 гласа "за".

    Това е второ заседание, на което темата беше обсъдена, след като на сесията на 31-ви юли предложението в докладната, внесена пак от кмета, не беше прието от Общинския съвет на Хасково заради липса на кворум.

    Днес съветникът Коста Стоев от групата на БСП поиска за Капитан Петко да бъде отредено специално място на стената на почетните граждани в сградата на Общинската администрация. Прието бе и предложението му рождената дата на воеводата да бъде в културния календар на Хасково, а паметникът му, който всепризнато е един от най-красивите в България, да бъде обявен сред символите на града.

    Преди да започне сесията членове на Инициативния „Комитет- Независимо сдружение “Доган Хисар“ направиха шествие от зала „Хасково“, където заседава местния парламент, по централната улица до паметника на Капитан Петко, на който положиха цветя.

    Веселина Узунова от Сдружението съобщи, че със съмишлениците си имат намерение за изграждане на параклис, с който да бъдат почетени всички тракийски българи и българите от Егейска Македония, намерили своя нов дом в Хасково. 

    Храмът ще бъде финансиран от Независимо сдружение “Доган Хисар“.

    Параклисът ще бъде издигнат с пясък от крайбрежието на река Арда, където са били изклани хиляди българи от Беломорска Тракия и Егейска Македония и с камъни от Доган хисар-родното място на Капитан Петко.

    Вече са водени разговори с кмета на Хасково за определяне място за параклиса, а Станислав Дечев е изразил принципната си подкрепа за това.

    В Сдружението работят вече и по проект, който ще включва документални филми за Беломорска Тракия и изложба с богат снимков материал за историята на Беломорието, съпротивата, живота на бежанците, ще разказва за бита и културата на тракийските и македонските българи, както и с щрихи от международната дипломация по решаването на Тракийския въпрос. Идеята е тази изложба да бъде пътуваща сред българските диаспори по целия свят.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (39)

    • 1
      Ли
      лицемери
      21 -12
      14:06, 28 авг 2020
      и то пълни
      • Ху
        Хулиган
        9 -1
        12:24, 29 авг 2020
        Най-после един от най достойните българи става почетен гражданин на Хасково след цяла плеяда палячовци избрани за такива! Отдавна трябваше да се случи!
      • Ех
        Ех няма да се спре
        2 0
        15:53, 29 авг 2020
        Гоше, стига си плювал бе лалугер!
      • Капитан Петко щеше да им изреже патките
    • 2
      25
      2551
      27 -14
      14:15, 28 авг 2020
      Използват името на Капитан Петко Войвода за да станат известни!!!!
      • Не
        Не е точно така
        34 -7
        15:02, 28 авг 2020
        Обяснението е по-сложно. В Хасково и други градове на България съществува неправителствена организация наречена "Съюз на тракийските дружества в България". Тя има за цел и задача да пази и популяризира спомена за Тракийските българи , безвъзвратно изгубените родни земи и великите исторически личности като Капитан Петко Воевода. Тази високопатриотична задача обаче е подменена от множестовото комунисти - русофили, проникнали в организацията и в ръководството й, като от дълги години несменяем председател е комунистът Красимир Премянов, който дори не е тракийски българин, като организацията се ползва за политически цели, а патриотизмът е подменен с русофилия и путинофилия. Поради това по места от самосебеси у хората възниква необходимостта от такива инициативи. Просто защото организацията създадена да ги прави, не ги прави.
      • 25
        2552
        5 -12
        16:17, 28 авг 2020
        Вече ще спя спокойно Виж коментара
      • До
        до не е точно така
        10 -21
        19:44, 28 авг 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ли
        Лично мое мнени е ,че
        5 -4
        10:02, 29 авг 2020
        Ако искат да направят нещо добро за историята и за бъдещето е да намерят наследниците на тия които са вкарали Капитана в затвора след освобождението и да ги изтъпанят да ги видим всички. Това БИ ТРЯБВАЛО да е поучително за тези които смятат за в бъдеще да продават интереса на народа си
      • До
        До 2551
        1 0
        15:57, 29 авг 2020
        И като написа този коментар се почуства значим ли?
    • 3
      Ан
      антимишок
      20 -12
      14:20, 28 авг 2020
      Ех,руско-немско-американско-турско лапнишковска сган която ни управлява "почита" бореца за СВОБОДАТА и НЕЗАВИСИМОСТТА на БЪЛГАРИЯ?!Тая сган по-добре да се моли Капитан Петко да не възкръсне......,че жална им майчица продажна
    • 4
      На
      напомням
      20 -8
      16:44, 28 авг 2020
      И да не забравите да му издадете карта за безплатно пътуване в градския транспорт и безплатно посещение на обществената баня. Нещастни комплексари търсещи слава на гърба на един достоен българин. Ако ви види ще се обърне в гроба пишман тракийци. Истинските тракийци са смели хора противопоставящи се но лошото , а не подлога на всяка власт.
    • 5
      Ев
      Ева
      22 -7
      16:55, 28 авг 2020
      А това сдружение е създадено да усвоява пари по проекти. Инициативата е хубава, ако не беше толкова комерсиално, можеше да е похвално!
    • 6
      Ха
      Хаджията Гарабет
      22 -3
      17:52, 28 авг 2020
      И кака ни Снежка е заслужила почетена гражданка и едни ден и на ней ще се вдигне паметник в арменският парк!
    • 7
      До
      До: автора не е точно така
      8 -12
      18:13, 28 авг 2020
      Злобният Ви коментар, деленето на хората по партий... Виж коментара
      • Тр
        Тракиот
        22 -7
        18:23, 28 авг 2020
        Красимир Премянов е повече червен партиен емисар от БСП отколкото тракиец!
      • Ив
        Иван
        4 0
        19:34, 29 авг 2020
        Напротив, точно този комунист не тракиец по произход разцепи СТДБ.
    • 8
      То
      Тодоров
      10 -16
      18:33, 28 авг 2020
      Това, че Премянов има своите партийни предпочитани... Виж коментара
      • Тр
        Тракиец
        5 -1
        20:07, 29 авг 2020
        Не знам какви са убежденията на Премянов, но много добре усвоява парите, които държавата отпуска на тракийския съюз, а организациите по места се чудят как да вържат двата края. Пък и като се сетя какъв и кой е бил баща му вече съвсем става ясно как се е сврял този червен боклук в тракийския съюз и си живурка.
    • 9
      Ха
      Хасковлия съм
      22 -4
      18:46, 28 авг 2020
      Прелиствам страниците от нашата история и виждам, че почти всички
      драматични събития за държавата ни са породени от протовопоставяне и
      егоистичност на управляващите елити. В днешно време тези уж увехтели
      от времето пороци , пак намират място в нашия живот, неможем да се
      отърсим от тях, дори ги разкрасяваме! В случая с почетното звание, посмъртно на Капитан Петко Войвода е същото - егоистичност на група
      инициатори на подписката , които невинно се страмят да осребрят изключителната популярност на този велик българин.
      Капитан Петко Войвода е герой и без тяхното охкане и хленчене!
      С какво те ще докажат , че продължават неговия идеал" Да сме
      заедно в благатно и трудно време"
      • Тр
        Тракиец до хасковлия
        13 -1
        18:51, 28 авг 2020
        Солидарен съм с великолепния Ви коментар! За съжаление има много завистливи и лоши хора, чиято единствена цел е противопоставянето и борбата за себеустройване.
    • 10
      Ко
      КОМЛЕКСАРИ
      17 -3
      20:24, 28 авг 2020
      Група комплексари си избиха комплексите за сметка на Капитана. И как така ритнитопковците Мъри, Латинов и Гришо по рано от Капитана заслужиха това звание. Не е ли обидно. Изобщо жалка история. Това е равносилно някой да иска да даде направи Айнщайн Академик. Смешно е. Капитан Петко няма нужда от подобна защита. Паметникът му е много повече от каквито и да са драсканици по разни протоколи от разни сесии. КОМПЛЕКСАРИ.
      • Ге
        Гежо
        9 -3
        21:05, 28 авг 2020
        Да ти ударят камбаната и да те изкарат с краката напред пък после и паметник и почетен гражданин да те направят се е тая.
        Виж Каката Снежка как добре се чувства като я наградиха и титуловаха и сега се радва на всички облаги.
    • 11
      Ха
      Харманлиец
      10 -2
      23:03, 28 авг 2020
      Имам чувството,че гражданите подписали подписката в голяма част са употребени от тези инициатори,дори бих казал и част от съветниците. Ами кой българин нама да приеми положително всичко ,което му се поднесе като кауза при споменаване името на Капитан Петко или Христо Ботев,Васил Левски и други герои на България. Подозирам не почит,не любов ,не признателност към героя ,а тънка ,много- тънка хитринка,как да се легитимират, като патриоти, ама баш патриоти, а ако може и нещо по дружко,по - голямо,по- благо. Питам се ,защо тези инициатори не направиха подписка за друг не известен ,но заслужаващ жив Хасковлия,а търсят доказания герой,? Ех ,как весело се игрсе хоро върху широкия гръб на народа!
      • Не
        нехарманлиец
        4 -2
        09:06, 29 авг 2020
        Защо коментираш нещо, което не си прочел и не си разбрал?! Този инициативен комитет не си "търси" хасковлий за почетни граждади, па камо ли неизвестни такива, каквото и да искаш да кажеш с това..., а са тракийци и потомци на бежанци от Беломорието. Та те затова званието е за капитан Петко
      • До
        До харманлиецът
        2 -1
        20:11, 29 авг 2020
        Ами посочи едно име на неизвестен заслужаващ жив жител на Хасково да го видим, дано само нямаш предвид себе си
    • 12
      Мн
      много стар тракиец
      11 -4
      23:50, 28 авг 2020
      Тези на снимката , не са никакви тракийци , а измекяри , които предадоха тракийския кандидат за кмет Коста Стоев. Тези повечето са троянския кон при тракийците, на Станчо , "обратното на острото", който сега им се отблагодарява, за предателството като ги прави известни макар и за много кратко време. Това са онази част от сюрията , на която и викат "мършата". Винаги подлога на всяка власт и всеки кмет.
      • Ив
        Иван
        6 0
        19:42, 29 авг 2020
        И Коста Стоев е толкова тракийски кандидат за кмет, колкото др. Премянов е тракиец. Те са си комунисти.
      • До
        До много стария тракиец
        4 -2
        20:17, 29 авг 2020
        Сигурно си толкова стар, че вече приличаш на "мърша", т.е. на леш, че не мислиш като пишеш, всички, които са на снимката са потомци на доганхисарски родове, а ти не си тракиец а партиец - комунист, какъвто е Саржев дето вече толкова години управлява дружеството в противоречие с устава, сигурно се облажава и той като Премянов и като тебе "стар тракиецо"
    • 13
      Ан
      Ани
      12 -4
      00:23, 29 авг 2020
      Всъщност, доколкото знам, тракийци от Хасково не подкрепят подписката и не защото идеята е лоша или Капитана не заслужава, а защото са против използването на името му за лична изгода! Това сдружение нямало правна регистрация , а било просто гражданско дружество! Чудя се кск ще се гарантира разходването на средствата за инициативата! Лъжа е, че те ще финансират изграждането на параклис. Парите са от проект.
      Относно Премянов- типично по хасковски плюем по някой, който не познаваме. Всеки има своите политически пристрастия, но това не му пречи да е тракиец , нали?!
      • Сд
        Сдружението отговаря
        7 -6
        09:10, 29 авг 2020
        Госпожо, сдружението е регистрирано юридическо лице в обществена полза и не мисля, че вие трябва да се грижите как ще се разходват средствата, спечелени по проекти! Бяхте поканени да работим заедно и отказахте. Не само това, вие агитирахте срещу Кап. Петко, заплашвахте с адвокати и въртяхте телефони по София... Долни сте, ама много долни
      • Ан
        Ани
        4 -2
        20:19, 29 авг 2020
        Много се притесни нещо от конкуренция на хасковското дружество, ами то иска и да се работи там, пъка за тяхната регистрация и документация не бери грижа
    • 14
      Ре
      Реалист
      9 -5
      00:53, 29 авг 2020
      Коя е Веселина Узунова? Абре, коя е тая беизвестна пикла?
      Защо не виждаме участници от тракийското дружество в Хасково?
      Какво тая има общо с тракийските българи и с Капитан Петко воевода?
      Зашо никой не споменава, че баща и Железан Узунов е кредитен милионер, а тая е част от некви съмнителни фондации?
      Абре джурналя от Хасково нет, събудете се.....
    • 15
      Ай
      айсиктир
      10 -3
      07:09, 29 авг 2020
      Тая шайка самозвана са срам за града. Капитан Петко е история. Той е вечна скала, която не може да се използва за нищо друго. А тая шайка я използваха, за да направят калдаръм, по който да ходят. Мръсни нищожества. Капитана няма нужда от вашата самозвана помощ.
    • 16
      Ел
      Елена
      9 -4
      07:56, 29 авг 2020
      А майка и била в музея. И понеже тая за нищо не ставала я наредила там при себе си. Освен тов майката е член управителния съвет на тракийското и това е станало без да каже на никой. Опитва се да разцепи дружеството. Дори Пенка Чакалова- сродница на Капитана и е казала, че е срамота. Но ето, не им пука! Обаче хората знаят! Никой няма да иде при тези . Затова първия път не мина. Сега някой видя възможност да използва народната любов.
    • 17
      Ам
      аман от тъпотии
      1 -4
      15:02, 29 авг 2020
      Блудкава история. Много блудкава. Какъв гражданин е след като е умрял преди 120 г. Тогава да го включат в избирателните списъци.
    • 18
      Въ
      Въпрос
      0 0
      16:36, 29 авг 2020
      Какво означава "невалидна сесия ",че не ми се дппуска коментара
    • 19
      11
      112
      0 -1
      23:35, 29 авг 2020
      От селото на Капитана са много, но не са между живите. Минало свършено... То вече българи има ли в Хасково???
    • 20
      Ел
      Ели
      2 0
      09:05, 30 авг 2020
      Когато е в обществена полза , се грижи обществото! И проверки има. Нали не мислите, че ще отмъкнете пари и толкова? А пък кой ще иска да работи с вас и за какво? Да си пълните гушите с името на Капитана! Ето това е долно, ама много! Но явно е типично! Ще видим колко ще изкарате, защото дружеството го има отдавна!
    Последни новини