От х:

Днес в x:

Какво точно е 5G мрежа и тестванa ли е досега в България

Може и да не е сигурно дали парламентарно представителните партии ще си стиснат ръцете за промени в Конституцията, но по всичко личи, че до края на годината може да се постигне друга важна договорка, която да засегне всички български граждани. Комисията за регулиране на съобщенията и трите големи телекома са една стъпка по-близо до решението за разпределяне на честота, с която да се осигури национално 5G покритие.

До края на август трябва да приключат обществените консултации за условията за ползване на свободния ресурс в радиочестотен обхват 700 MHz. Комисията вече предложи няколко варианта, а сега се чака телекомите да обявят дали одобряват някой от тях.

Важно е да се отбележи и че през юли телекомите получиха това, което искаха много отдавна - облекчаване на процедурата за дооборудване и изграждане на съществуващите мобилни станции - нещо, което е от изключителна важност за изграждането на мобилна мрежа от пето поколение. Друг е въпросът обаче кога телекомите ще отделят средства за това, защото става дума за огромни инвестиции, а все още много малко устройства могат да се свързват към 5G мрежа.

Гледайте във видеото отговорите на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с 5G, включително и дали 5G мрежата вече е тествана в България и дали новата технология е безвредна за хората.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини