От х:

Днес в x:

Нови, по-строги мерки влязоха в сила в Гърция

Новите мерки, които Гърция въведе след рязко увеличения брой на заразени с COVID-19 влязоха в сила от 06:00 тази сутрин. В извънредната телеконференция на министър-председателя с компетентните министри през деня не е изключено, да бъдат приети нови, по-строги, на нивата на тези от месец май, предава "Труд".

1/ В епидемиологично засегнатите райони до 24 август се налага ограничение от 50 души за всички обществени и социални събития и събирания, с изключение на тези, за които се прилагат специални правила, като например в ресторанти, театри и кина.

2/ Забранява се работа на ресторанти и места за забавления от 00.00 ч до 07.00 ч в региона на Атика, включително всички острови на Сароническия залив и в Китера, до 24 август.

Епидемиологично обременените райони са: регион Крит, регион Източна Македония и Тракия и регион Атика, регионалните общности на Солун, Халкидики, Лариса и остров Корфу и общините Миконос, Парос, Санторини, Волос, Катерини, Родос, Антипарос, Закинтос и Кос.

3/ Изпълнение на специални мерки в островите Парос и Антипарос от събота 15 август от 06:00 до 24 август, а именно: спиране на всякакъв вид събития; забрана на всякакъв вид събиране на граждани над 9 души по каквато и да е причина, както публично, така и на частно; в зоните за хранене е разрешен максимален брой хора на всяка маса до 4 души, освен ако не са роднини от първа степен, където са разрешени до 6 души; задължителна употреба на маска навсякъде, както на открито, така и на закрито.

4/ Удължава се до 24 август допълнителните мерки, които са в сила на остров Порос, с единствената разлика, че затварянето на магазините се отлага за полунощ, т.е. за 24:00, вместо за 23:00, което е валидно към днес.

5/ Задължително използване на маски вътре в лагери и в структури за социална солидарност и места за настаняване на бежанци и имигранти.

6/ Всички, които се връщат от отпуск и работят в старчески домове или райони с концентрирани на много хора (например в лагери, структури за социална солидарност и настаняване на бежанци и имигранти), трябва да преминат превантивен лабораторен тест за коронавирус.

7/ Oт влизaщитe пътници прeз cухoпътнитe грaници нa cтрaнaтa ce изиcквaт PСR тecтoвe, нaпрaвeни дo 72 чaca прeди приcтигaнe за всички без изключение. В това число - гръцки граждани, чужденци с документи за работа в Гърция, собственици на имоти. За деца до 10-годишна възраст тест не се изисква. Тecтът трябвa дa e нaпрaвeн в cтрaнaтa нa прoизхoд, a нe в Гърция.

8/ Пътницитe, кoитo приcтигaт нa гръцки лeтищa oт Швeция, Чeхия, Бeлгия, Иcпaния и Нидeрлaндия, cъщo щe трябвa дa прeдcтaвят oтрицaтeлeн PСR тecт зa кoрoнaвируc, нaпрaвeн дo 72 чaca прeди пътувaнeтo, зa дa влязaт в cтрaнaтa.

Тест за българи пътуващи по несъществени причини също се изисква. Без тест по въздух пътуват само гръцки граждани, чужденци с документ за законен престой и собственици на имоти, които притежават европейска карта за законен престой в Гърция.

Всички пътуващи влизат в страната с QR код.

Увеличението на случаите през последните дни остава тревожно. Вчера са регистрирани 217 нови случая, 15 от които на гранични пунктове на страната. Общият брой на случаите е 7075, от които 55,2% са мъже.

Проверките за спазване на мерките продължават. От началото на м. август са потвърдени общо 272 нарушения и са задържани 21 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини