От х:

Днес в x:

Турция няма да се откаже да проучва газовите находища в Средиземно море

Анкара не смята да се откаже от плановете си да проучва газовите находища в оспорваната с Гърция зона в Средиземно море. Не се плаши и от санкции, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Преди дни Турция изпрати в оспорваната зона кораба си Oruc Reis, който извършва сеизмични проучвания. Ердоган предупреди, че ако Гърция атакува Oruc Reis, той ще отвърне на всяка атака.

"Oruc Reis ще продължи мисията си до 23 август. Разчитаме, че Гърция ще постъпи разумно, защото ние няма да се примирим с бандитизма на континенталния ни шелф и няма да отстъпим пред заплахи и санкции", категоричен бе Ердоган.

Той подчерта, че по силата на международното право действията на Турция в Средиземно море са "напълно оправдани".

Междувременно турските власти коментираха още една гореща тема.

През последните дни в социалните мрежи в Турция стана особено популярно интервю на кандидата на Демократическата партия за президент - Джо Байдън пред "Ню Йорк Таймс". То е дадено през декември миналата година, но едва сега набира популярност. В него Джо Байдън обявява, че Ердоган е "автократ" и че Вашингтон трябва да помогне на опозицията да го победи.

"Трябва да предприемем много по-различен подход към Ердоган. Да му покажем, че подкрепяме опозиционните сили и че сме за интегриране на кюрдското население, което иска да участва в турския парламент", подчерта Джо Байдън.

Турските власти обаче осъдиха изказването му като "интервенционистко".

Фахретин Алтун - говорителят на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган - написа в "Туитър", че никой не може да поставя под съмнение легитимността на президента, избран по волята на турския народ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини