От х:

Днес в x:

С перо и мастило децата изписаха калиграфски текст на кирилица

    Колко е било трудно на онези летописци назад в годините, които са били натоварени да приведат съответните владетелски укази в такъв вид, че те освен да носят информацията, да показват и цялото величие и тежест на нейното предназначение. Това безспорно разбраха днес децата, които се включиха в работилницата, посветена на калиграфията, част от инициативата "Лято в музея".

    В лапидариума на Регионалния исторически музей в Хасково с перо и туш в черен, червен и златист цвят малките калиграфи изписаха свой текст на кирилица, в който свидетелстват, че са били част от инициативата. За това с информация и демонстрация им помогнаха главният уредник в отдел „Възраждане“ Румен Георгиев и реставраторът зограф Владимир Димитров. Те запознаха малките калиграфи с тайните на средновековните ръкописи. А в инициативата помагаха кураторът й Антония Петрова и Милен Вълчев от отдел “Нова история“

    „Интересно им е, но не им е лесно. Самата кирилица, която изписват с перо и с туш им харесва много обаче. Главната буква е в царствения червен цвят, както е прието в църковно-славянския език, в молитвениците, в старите книги. Навремето украсата е била от истинско злато. Стривали са златна монета и в разтвор от силен оцет и с още специфични добавки, са правили златна боя, с която са рисували иконите, но и контура на официалните документи. “, обясни Владимир Димитров. Хартията, на която децата изписаха своето калиграфско писмо беше подготвена от него предварително, обработена с безир за по-голяма здравина.

    Историкът Румен Георгиев е категоричен, че въпреки че е по-рядко срещана днес, калиграфията не е мъртво изкуство.

    „Знам, че във вековната история на Софийския университет всички дипломи на завършващите студенти са написани на ръка, така е било, така е и днес“.

    А за днешната инициатива смята: „Хубаво е децата да знаят какво е било в миналото, да си обяснят защото да напишеше книга е било наистина къртовски труд, буквално се е работило денонощно.“

    Инициативата „Лято в музея“ тази година приключва с разкази за царските печати на 18-ти и 20-ти август. Тогава с помощта на археологът Даниел Огнянов и екскурзоводът Мария Ангелова децата ще изработят свой печат и ще подпечатат изписаните днес текстове.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини