От х:

Днес в x:

35 хил. родители с помощ да останат вкъщи. Преглед на печата

Във фокуса на изданията днес е решението на правителството за подпомагане на родителите по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

35 хил. родители с помощ да останат вкъщи, е водещото заглавие на “Монитор“. По 610 лева помощ на месец ще могат да получат до края на годината семейства с едно дете до 14 години, а семействата с по две или повече деца ще вземат по 915 лева.

Мярката е предназначена за хората, които нямат възможност да работят от вкъщи, но вече са изчерпали дните за платен и неплатен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от Covid-19 са осигурени по 20 млн. лева на месец.

Тотален провал на летния сезон, пише “Дума“. При 80% спад на чуждите туристи, след “Албена“ затварят хотелите и в “Слънчев бряг“, и в Родопите.

Чартърните полети до Варна се сринаха с 59 на сто, а до Бургас - със 78%. По данни да НСИ оборотът на заведенията по морето е паднал с близо 90 на сто. Спад на туристите от 75% има и в Родопите.

“Телеграф„ цитира данни на Гранична полиция, според които пък седем пъти по-малко гастарбайтери минават през България заради пандемията от коронавируса. През Калотина на денонощие минават около 1000 автомобила, като от тях почти една трета са българи, допълва изданието.

Здравното министерство обмисля безплатни Covid тестове за ученици и родители, съобщава “Земя“ като се позовава на думите на здравния министър Костадин Ангелов. За България са предвидени 2 млн. ваксини за коронавирус в рамките на Общото споразумение  с ЕС, като ваксинирането ще бъде напълно доброволно и по желание.

Две години имунитет дава руската ваксина - под това заглавие “Труд“ публикува материал за официално регистрираната вече руска ваксина „Спутник В“ срещу Covid-19.

От руското здравно министерство уточняват, че ваксината е разработена на основата на човешки аденовирус, преминала е всички необходими изпитания за безопасност и ефективност върху няколко вида животни, а след това е тествана на две групи доброволци. От ведомството подчертават, че ваксината не съдържа компонентни на Covid-19.

Машини за гласуване трябва да има, независимо кога са изборите, заявява президентът Румен Радев, цитиран от “24 часа“. Според държавния глава управляващите са длъжни да спазват закона, приет с гласовете на тяхното мнозинство. Така той коментира казуса със забавянето на обществената поръчка за машините за гласуване. Те обаче могат да бъдат доставени най-рано през февруари. Така при предсрочни избори наесен е невъзможно да бъде въведен машинният вот и ще е необходима спешна промяна на Изборният кодекс, за да бъде отменен той.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини