От х:

Днес в x:

По-страшно от коронавирус: Морските курорти са заплашени от безводие догодина

Кризата с водата на Перник може да се повтори в много по-тежък вариант догодина и да засегне цялото Черноморие.

Причината е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“. Заплахата от воден режим по морските ни курорти е съвсем реална, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

А ако догодина по морето няма вода, коронавирусът и липсата на хора по курортите от това лято ще им се струва като детска игра, добави той.

В момента министерството му търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. На язовир „Камчия“ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, включително и най-големия ни курорт - Слънчев бряг, както и част от Варна.

„За разлика от Перник, където язовир „Студена“ беше напълнен, тук дъждове няма. В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмилостна. В момента в язовир „Камчия“ има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година“ уточни говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров, цитиран от БНР.

Въпросните 60 млн. куб. м. представляват около 40 процента от обема на водоема, в който към началото на годината имаше 100 млн. куб. м. вода.

От екоминистерството виждат решението в спешен ремонт на язовирите "Порой" и "Ахелой".

„Тези два язовира с помощта на водопровод, който ще бъде изграден допълнително с няколко пречиствателни помпени станции, те ще бъдат включени в деривация „Камчия“. Тази вода ще помогне да не се усети кризата евентуално при липса на дъжд“, допълни Гюров.

За целта обаче трябва да бъде осигурено финансиране от 60 млн. лв.

Друга възможност е да се ограничи водоподаването от язовир „Камчия“ към Варна и морската столица да взима допълнително вода от яз. "Цонево", на който от десетилетия има помпи, които могат да захранват града.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    ПРЕМЕСТИХ ГО
    0 0
    00:33, 13 авг 2020
    Боли ме уя какво ще печелят тези които ограбиха България и бетонираха черноморието. И без това тия данъци не плащат. Колкото повече обеднели богаташи толкова повече ще си дръпнат въжето. Не са свикнали да работят и при първия проблем увисват петълите на въжето животните гнусни алчни
Последни новини