От х:

Днес в x:

Путин обяви, че Русия е регистрирала първата в света ваксина срещу новия коронавирус

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия първа в света е регистрирала ваксина срещу новия коронавирус, предаде ТАСС. "Доколкото ми е известно, тази сутрин за пръв път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция", каза той, откривайки съвещание с членове на правителството.

"Зная, че тя действа доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, минала е всички необходими проверки", добави руският лидер.

Путин съобщи, че една от дъщерите му е изпробвала на себе си първата руска ваксина срещу коронавируса и се чувства добре. По думите му след първата инжекция температурата на дъщеря му е била 38 градуса, на другия ден - малко над 37. След втората инжекция "температурата също малко се покачила и после всичко изчезнало".

Достигнати са били високи нива на антитела. Ваксината формира и стабилен клетъчен имунитет, уточни той.

Владимир Путин има две дъщери - Мария, родена през 1985 г., и Катерина, родена през 1986 г., напомня агенцията.

Ваксината срещу коронавируса, разработена в руския център "Гамалея", показа висока ефективност и безопасност по време на клиничните изследвания. Всички доброволци развиха високи нива на антитела към Ковид-19. У никого от тях не са установени сериозни усложнения след имунизацията, каза на заседанието здравният министър Михаил Мурашко.

Ваксинацията в Русия може да започне в края на август или през септември. Първо ще бъдат обхванати служителите в здравеопазването, съобщи вицепремиерът Татяна Голикова. 

През изминалите дни руски имунолози апелираха да се отложи регистрацията на ваксината, тъй като тя не е тествана на достатъчно голям брой доброволци и не е спазен задължителният международен протокол за ваксините. В момента изпитания на нови ваксини в САЩ, Китай и Великобритания се извършват с десетки хиляди доброволци.

На 20 юли Министерството на отбраната на Русия обяви приключването на клинични изпитвания на ваксина срещу новия коронавирус, разработена съвместно с изследователския център по епидемиология и микробиология на Н. Ф. Гамалея, съобщи "Красная звезда". В изпитанието са участвали 38 доброволци. Тестовете са потвърдили безопасността на лекарството. Съобщено бе, че всички доброволци са изработили имунитет към коронавирусната инфекция след ваксинацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    08:34, 17 авг 2020
    Нагор, надолу, накъде искаш гледай, чакам главите на бортников и герасимов!
Последни новини