От х:

Днес в x:

Работещ в дома във Фатово с ковид-19 след отпуск, сам потърсил помощ

През седмицата в лабораторията в област Смолян са направени 478 бързи теста, от които 28 са положителни за наличие на антитела. От тях 375 бързи теста са направени на персонал и домуващи в социалните домове в Петково, Ровино и Фатово, а след като 9 се оказват положителни- са били изследвани с PCR-тест.

 Установен е бил служител с коронавирус от администрацията на дома в село Фатово, който обаче бил в 10-дневен отпуск и не е имало пряк контакт с домуващите и персонала след заразяване. Преди да се върне на работа, служителят се почувствал зле и сам е направил контакт с РЗИ в Смолян.

От направени 148 PCR-теста през изминалата седмица, 24 са на медицински персонал. Само един е дал положителен резултат – лекар от Центъра за спешна медицинска помощ.

Към момента в областната болница се лекуват 24 пациента с доказана коронавирусна инфекция. За лечение в интензивно отделение са настанени двама, от които единият, след два отрицателни теста, предстои да бъде изписан след едномесечно лечение в интензивно отделение.

"Това е първият пациент с коронавирус, който изписваме директно от интензивно отделение.“, каза директорът на областната болница д-р Марин Даракчиев. Той допълни, че персоналът е уморен, но има мотивация за работа. „Засега няма сериозни проблеми и натиск върху системата. Можем да се справим на този етап.“

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини