От х:

Днес в x:

25 °C

Насаме с природата, децата изграждат силна връзка с нея

Ново проучване предполага, че усамотено прекараното време на открито, независимо дали става дума за риболов, лов или наблюдение, помага за изграждане на силна връзка на детето с природата.

Комбинирайте тези моменти в природата с социални дейности на открито, като къмпинг или скаутски обучения и тази жизненоважна връзка с природната би могла да бъде за цял живот.

Това не само е полезно за дългосрочното психическо и физическо здраве на човек, но е полезно и за бъдещето на нашата планета, казват изследователите.

"Има много ползи от изграждането на връзка с природата и прекарването на време навън", казва Кетрин Стивънсън, изследователка по екологично образование от отдела за паркове, отдих и управление на туризма в държавния университет в Северна Каролина.

"Едно от предимствата, които изтъкваме е, че децата, които имат силна връзка с природата, е по-вероятно да искат да се грижат за околната среда в бъдеще".

Новото проучване се базира на увеличаващите се доказателства, че преживяванията на открито като дете може да подобрят благополучието на човека и да заздравят афинитета му към природата. Дори достъпът до градски паркове и градски дървета може да доведе до голяма промяна.

Най-новото изследване на Стивънсън предполага, че моментите на усамотение в тези пространства са особено важни, когато става въпрос за деца, които се идентифицират с природата и се чувстват комфортно в нея. Учените се надяват, че те ще ги накара да искат да я защитят, когато са по-големи.

Разбира се, това не означава, че възрастните не трябва да контролират децата, за да са сигурни, че са в безопасност. Но изследванията сочат, че би могло да има полза от това да отстъпим малко и да наблюдаваме децата в природата, вместо да поемем контрола или да се намесваме.

В проучването изследователите поискали 1285 деца в Северна Каролина на възраст между 9 и 12 години да отговорят на редица въпроси за времето си на открито - дали прекарват време в лов, риболов, туризъм, къмпинг или спорт навън и как се чувстват в природата като цяло. Комфортно ли им е сред дивото? Радват ли се да са навън? Някога обръщали ли са внимание на различни растения и животни около тях?

"Видяхме, че съществуват различни комбинации от специфични дейности, които могат да изграждат силна връзка с природата, но ключовата отправна точка е: навън, в по-усамотени занимания", казва Стивънсън.

Децата, прекарали време в размисъл или фокусиране върху занимания на открито, риболов, лов или туризъм, също показват по-силна връзка с природата.

Проучването установява също, че и социалните взаимодействия с връстници или възрастни могат да засилят връзката с природата, но да имаме време за размисъл сами със себе си в детството, може да има по-голямо въздействие, отколкото осъзнаваме.

Предишните изследвания също подчертават значението на уединението в природата, но в миналото риболовът и ловът бяха оставени извън това уравнение.

Но авторите твърдят, че тези дейности също изискват интензивен фокус върху специфични аспекти на природата. И във време, в което много деца познават повече Pokémon от родната дива природа, това може да е важен начин за опознаване на биологичното разнообразие и дори за природозащитно поведение.

Освен наблюдателите на птици, едно проучване установи, че ловците всъщност са едни от по-активните природозащитници сред възрастните.

"Наблюдавахме, че когато хора, които са се насочили към екологично фокусирана кариера, размишляват за живота си, те описват свои преживявания на открито през детството, като ходене по любима пътека или изследване на рекичката до дома им", казва Стивънсън.

"Знаем, че този вид житейски преживявания мотивират по-нататъшното развитие."

Ако успеем да заинтересуваме децата от подобни дейности в най-формиращите им години, бихме могли да отгледаме ново поколение, много по-приспособено към околната среда, отколкото сме ние.

Проучването установява, че демографските променливи като пол или етнос не предопределят ​​връзката на детето с природата.

"Макар полът и етническата принадлежност могат да повлияят на преживяването на открито, нашите открития показват, че всички ученици могат да развият подобни нива [на връзка с природата], ако им се предостави еднакво излизане сред природата", пишат авторите.

Просто трябва да излизат навън.

Проучването е публикувано в The Journal of Environmental Education.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини