От х:

Днес в x:

22 °C

Айсберг с размера на Манхатън се откъсна от последния непокътнат леден шелф в Канада

Изображение 1 от 2

  Гигантска част от последния изцяло непокътнат леден шелф в Канада, на около 4000 години, се е откъснала, намалявайки шелфа с повече от половината, съобщиха учените миналата неделя. След като се отдели, парчето се разцепи на две, образувайки айсберг почти с размерите на Манхатън - около 72 квадратни километра.

  Промените в климата вероятно подхранват срутването на шелфа, казват изследователите. Това лято температурата в региона беше 5 градуса по Целзий по-висока от средната за периода 1980-2010 г., заяви Люк Копланд, професор по глациология в Университета в Отава, пред Асошиейтед прес.

  "Температури на въздуха над нормалните, морски ветрове и открита вода пред ледения шелф са част от рецептата за разпадане на ледеия шелф", написа канадската ледена служба в Twitter.

  Изследователски лагер беше изгубен, когато шелфът се разпадна, както и последният известен епишелф на Северното полукълбо - сладководно езеро в леда над океанската вода.

  Разположен на северозападния ръб на остров Елесмер, на канадската територия на Нунавут, леденият шелф на Милн вероятно се е срутил на 30 или 31 юли, според анализатора на леда Адриен Уайт от Канадската глациоложка служба.

  Сателитните изображения показват, че около 43 процента от шелфа се е откъснал, образувайки парчета с дебелина до 80 метра.

  За разлика от ледниците, които са разположени над твърда земя на сушата, ледените шелфове са над водата в океана. Те обикновено са на стотици хиляди години и са по-дебели от морския лед. 

  Температурите се повишават по-бързо в Арктика

  Арктика се затопля много по-бързо от останалия свят, явление, известно като полярно усилване, а тези повишаващи се температури причиняват топене на леда. Днес например полярните ледени шапки се топят шест пъти по-бързо, отколкото през 90-те години.

  В Канада е имало непрекъснат леден шелф, обхващащ северния бряг на Елесмер, но затоплянето, причинено от човека, е довело до разпадането му, каза Уайт.

  До 2005 г. Милн е бил "наистина последният пълен леден шелф", каза тя пред Асошиейтед прес.

  Макар учените да считаха Милн за по-малко уязвим на срутване, тъй като е защитен във фиорда Милн, шелфът е получил пукнатини през годините.

  Източник: Business Insider.

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини