От х:

Днес в x:

Полският премиер предложи извънредна среща на върха на ЕС за Беларус

Полският премиер Матеуш Моравецки излезе с инициатива да се организира извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на ситуацията в Беларус след състоялите се в страната президентски избори.

Изявлението по този въпрос бе качено днес на официалния сайт на полското правителство, цитиран от ТАСС.

"Полша носи отговорност за най-близките си съседи. Затова премиерът Матеуш Моравецки в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се организира извънредна среща на върха на ЕС във връзка със събитията в Беларус", се казва в съобщението.

ЦИК на Беларус обяви предварителните резултати от президентските избори. 80,23% от гласувете са за настоящия президент на страната Александър Лукашенко, 9,9% - за основния му конкурент Светлана Тихановская. Избирателната активност е била 84,23%.

Централата на Тихановская заяви, че не признават резултатите от ЦИК. Според опозиционния кандидат, 70-80% от избирателите са гласували за нея във всички региони на републиката. Централата на Светлана Тихановская  ще обяви по-нататъшните си действия на специален брифинг.

Президентските избори в Беларус се състояха на 9 август. Предварителните резултати се планираше да бъдат обявени около 2:00 местно време. След края на гласуването в страната започнаха протести. Г-жа Ярмошина каза, че около 1:00 часа служителите на ЦИК, които преброявали гласовете, са евакуирани от Дома на правителството в Минск.

"Резултатите от изборите бяха получени буквално в ръчен режим поради факта, че централната комисия - самата аз и анализатор, бяхме само двама, бе евакуирана от правителствения дом в 1 часа сутринта. Затова не приехме резултатите, а ги приехме едва сега, буквално преди брифинга", каза Лидия Ермошина. Според ръководителя на ЦИК, за да се избегне натиск върху членовете на изборните комисии, Беларус трябва по-активно да премине към електронно гласуване.

МВР заяви, че контролира протестите. По време на разпръскването на демонстрациите беше използвано специално оборудване. Правозащитният център "Вясна" съобщи за поне 140 задържани. Следственият комитет на Беларус започна наказателни дела за безредиците и насилието срещу полицията. Участниците и организаторите на безредиците ги грозят до 15 години затвор.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    За
    1 0
    09:08, 11 авг 2020
    За България няма ли. Още повече , че сме уж в ЕС. ЕС не ги интересува за нас. 30 години в България се прилага геноцид срещу населението.Корупция, безправие, без здравеопазване, това не ги интересува демократична Европа. Сега дайте Беларус, щото има заровени парички за разпределяне.
Последни новини