От х:

Днес в x:

NASA променя имената на някои космически обекти заради усещане за дискриминация в тях

Далечните космически обекти, като планети, галактики и мъглявини понякога получават неофициални прякори от научната общност. Учените обаче работят за идентифициране и справяне със системната дискриминация и неравенство във всички аспекти на тази област.

В резултат се оказва, че някои прякори на космически обекти са не само безчувствени, но могат да бъдат и обидни. НАСА проучва използването на неформална терминология за космически обекти като част от ангажимента си към многообразието, равенството и борбата с различните видове дискриминация.

На първо място, НАСА вече няма да нарича NGC 2392 - светещите остатъци от звезда, подобна на Слънцето - мъглявината Ескимос.

Ескимос се счита за колониален термин с расистка история, наложен на коренното население на арктическите региони. Повечето от официалните документи са се ограничили от използването на това име за мъглявината.

НАСА също няма да използва термина "Галактика Сиамски близнаци", който се отнася до NGC 4567 и NGC 4568, двойка спираловидни галактики, открити в групата на галактиките Дева. В бъдеще време агенцията има намерение да използва официалните обозначения на Международния астрономически съюз във всички случаи, когато прякорите са неподходящи.

Псевдонимите често са по-достъпни и разбираеми за обществеността, отколкото официалните имена на космическите обекти. Например мъглявината Барнард 33, чийто прякор е мъглявината "Конска глава", наподобява с външния си вид именно конска глава. Но често привидно безобидните прякори могат да бъдат вредни и да отвлекат вниманието от науката.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини