От х:

Днес в x:

Прокуратурата в Пловдив внесе обвинителен акт за извършена измама с предоставяне на документи за трудов стаж при пенсиониране

Районна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 62-годишната А.Г. и 52-годишния Л.Л. за това, че в цел да набавят за себе си имотна облага, са въвели в заблуждение 32 граждани, с което им причинили имотна вреда в особено големи размери - общо в размер на 234 025 лева, - престъпление по чл.210, ал.1, т.2 и т.5, вр.чл.209, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

А.Г. и Л.Л., както и 40-годишната Н.Г.,са предадени на съд и за това, че в съучастие помежду си съставили неистински официални документи - УП №30 и трудови книжки, с цел да бъдат използвани през длъжностни лица от Териториално поделение на НОИ в град Пловдив за доказване на положен трудов стаж на различни лица - престъпление по чл.308, ал.1, вр.чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

А.Г. била управител на фирма със седалище в гр.Пловдив, която се занимавала с извършване на пенсионни услуги - консултации, попълване на документи и др. Във фирмата работел и съпругът й - Л.Л.

По делото е установено, че за времето от месец юни 2014 г. до месец декември 2019 г. двамата въвели в заблуждение 32 граждани, на които не им достигал трудов стаж за пенсия. 

Те им обяснили, че е нужно да доплатят определена сума пари в НАП, за да си закупят осигурителен стаж.

Така пострадалите предали на обвиняемите различни суми пари - от 1 500 лева до 32 000 лева, или общо 234 025 лева. Двамата не внесли парите в НАП, а ги задържали за себе си.

Причинената имотна вреда на пострадалите не е възстановена.

А.Г. и Л.Л. заедно с 40-годишната Н.Г. са  предадени на съд и за това, че съставили и 14 броя неистински документи за доказване на осигурителен стаж и трудови книжки, които били използвани пред служители на ТП на НОИ - Пловдив с цел доказване на трудов стаж, който не бил положен.

Спрямо А.Г. и Л.Л. е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", а спрямо Н.Г. - "гаранция" в размер на 1 000 лева.

В хода на разследването на настоящето дело са били отделени материали по ново досъдебно производство, което също се води в Районна прокуратура - Пловдив - за извършено престъпление по чл. 212, ал.1 от Наказателния кодекс, за документна измама на обща стойност около 4 000 000 лева, касаеща отпускането на пенсии на множество лица, с което е бил ощетен НОИ.

По досъдебното производство се извършва проверка на над 170 пенсионни досиета, обявени първоначално за изгубени от НОИ, а след това открити в помещение, ползвано от А.Г. и Л.Л.

Целта на проверката е да се установи, дали вписания в документите стаж на лицата отговаря на действително положение от тях труд и заемана длъжност.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Милко
    0 0
    15:38, 9 авг 2020
    Аооу, тия нещастни хорица откъде да го направят тоя стаж, че да вземат мизерна пенсия?? Да не са работили прокурори?
Последни новини