От х:

Днес в x:

Народно читалище „Извор – 1920“ в село Арда чества 100-годишен юбилей с богата програма

Народно читалище „Извор – 1920“ в село Арда ще открие Юбилейната седмица за честване на вековната годишнина на 24 август 2020г. Програмата е наситена с прояви в дните до 10 септември 2020г., въпреки епидемичната ситуацията и затрудненията от нея. При спазване на изискванията домакините са подготвили Юбилейната седмица и подобаващо ще отбележат един век самодейност, в която са участвали поколения арденци. 

Откриването е предвидено да започне в 10.00 часа с раздаване на флаери и диплянки на населението, в които ще бъде представяне на кратка история на читалището и ще бъдат обявявени предстоящите дейности, включени в юбилейната Програма.

От 13.00 часа във фоайето на читалището ще се открие фото изложба под надслов „ В началото бе само ентусиазъм“ , с представяне на фотоси от създаване на читалището до наши дни. Тематичен акцент на изложбата е „Минало, настояще и бъдеще на НЧ „ Извор 1920“.

В 16.00 часа ще се открие изложба на традиционни родопски носии и обявяване на конкурс за изследователска и проучвателна дейност, включваща изработка на албуми с песни, приказки, легенди, предания, обреди и обичаи от родния край на тема: „Живите човешки съкровища на Арда.

В следващите дни са предвидени още множество прояви, като в програмата до края на Юбилейната седмица са предвидени:

На 26.08.2020 г. от 10.30 часа Рисунка на асфалт с деца на тема „ Моето виртуално читалище: Вчера , днес и утре“.

На 27.08.2020 год. от 10.30 часа: конкурс за обособяване на емблематичен кът в читалището посветен на 100-годишния юбилей.

На 28.08.2020 год. 16.00 часа : в навечерието на юбилея в салона на читалището по предварителен часови график /съобразено спазването указания във връзка с епидемичната обстановка/ Клубът по битова култура ще пресъздаде елементи от абаджийството, характерно за нашия край. Заедно с клуб „ Веселие “ и участниците в конкурса „Живите човешки съкровища на Арда“, ще бъдат представени албуми с песни, приказки, легенди, предания, обреди и обичаи от родния край, както и материали, записани от участници в конкурса.

На 10.09.2020 год. от 10.30 часа се инициира работна среща, като на принципа на „Световното кафе“ ще се проведе дискусия с читалищното ръководство, експерти и ръководители на културни институции на тема: „ Читалището 19 – 21 век“.

Ще бъде представена обобщена информация за приоритетите, констатирани при юбилейното честване. Акцент ще са аспектите за неговото бъдеще и за връзката му със съвременното общество, историческите дадености и предизвикателства, пред които се изправят културните дейци.

Програмата има за цел да представи читалището, като пазител на родопските ценности и духовни традиции, да популяризира съхраняваните в него културни ценности. Целите са да се разширят параметрите на дейности с младежката аудитория, сътрудничеството с водещи културни институции- библиотеки, музеи, читалища и гражданското общество.

На работната среща читалищното ръководство ще представи Презентация на юбилеен вестник с емблематични акценти от читалищната си дейност през 100-годишната си летопис. Организаторите предвиждат и създаване на юбилеен филм.

Читалищното настоятелство кани всички, които са свързани със село Арда, дейността на просветната институция, самодейци и родолюбиви родопчани да споделят празника.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини