От х:

Днес в x:

23 °C

Към момента няма да се налагат допълнителни ограничителни мерки заради COVID-19 в страната

Към момента не се налага въвеждане на нови, допълнителни ограничителни мерки заради COVID-19 в страната. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с представители на експертните съвети по епидемиология, по микробиология, по инфекциозни болести и по вирусология.

Няма съществен натиск върху болничната ни система и има ясен план какво да се прави при увеличен натиск върху системата. Натискът се изчислява на дневна база. По думите му броят на новозаболелите в България намалява, но се увеличава в Кипър, Естония, Малта, Гърция, Ирландия, Холандия и Румъния. Наблюдава се повишаване на дела на болните във възрастовата група 15-29 години. В момента в България са констатирани 712 медици, заразени с коронавируса, което е 5.85 на сто от всички заразени. От тях 248 са лекари, 240 са медицински сестри, 11 са санитари, 2 са здравни инспектори, 12 са фелдшери, посочи още той. Излекувани до момента са 6684 пациенти, 404 са починали. В болници са настанени 823 инфектирани, като 43 са в интензивни структури. Ако има над 350 новозаразени на ден, има готовност за разкриване на над 8 хиляди легла за лечение, от които 1108 за дихателна реанимация, а останалите - за консервативно лечение.

Разпространението на COVID-19 в двата дома за възрастни хора - в Русе и във Варна, вероятно е в резултат на неспазване на противоепидемичните мерки, посочи министър Ангелов. В дома в Русе има 91 положителни случая, от тях 8 са сред персонала. Възрастта на обитателите на дома, които са с положителни тестове, е 80-94 год.

В дома във Варна, който е частен, има 93 положителни случая, като 9 са сред персонала. В дома ще бъде извършена проверка, тъй като по думите на министър Ангелов, е бил разкрит "без санкцията на МЗ и на МТСП".

Към момента в националния склад има хирургически маски за три месеца напред, специализирани маски - за 7 месеца, еднократни гащеризони - за 3 месеца, ръкавици - за месец и половина, шлемове - за 6 месеца, спирт - за 4 месеца, дезинфектанти - за 3 месеца. Най-малко е количеството на калцуни и ръкавици, но МЗ полага всички усилия за набавянето им.

В страната ни не достигат анестезиолзи и реаниматори, допълни министър Ангелов и посочи, че се извършва анализ по области, за да се установят потребностите от тях. На база резултатите от анализа в края на годината ще бъде представена карта на потребностите от лекари и професионалисти по здравни грижи, за да се прецени в каква посока да насочим средствата, които ще получим по европейски програми и да инвестираме в обучението на хора, добави още министър Ангелов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини