От х:

Днес в x:

12 °C

Преди 90 години не било прието в Хасково гостите на сватба да показват заможност

    Преди 90 години гост ли си на сватба в Хасково, дори и да си заможен, ходиш без да си натруфен. Това разказа на децата, участници във втората Ретро фото работилница от лятната инициатива на Регионалния исторически музей в Хасково историкът Милен Вълчев от отдел „Нова история“. Заедно с него работилничката води колежката му от „Най-нова история на България“ д-р Веселина Узунова. А магията на това как заснетият образ се появява на хартията пред децата разкрива фотографът Янко Найденов.

    Младите фотографи и днес заснеха свои кадри, като сменяха позициите си на модели и фотографи.

    Като част от историята на фотографията в Хасково бяха и две снимки на хасковски семейства от края на 20-те и края на 30-те години на миналия век.

    На фотоса, показващ хасковско семейство отпреди 90 години, става ясно, че семейството е богато и може да си позволи по-пищни дрехи от тези, с които е увековечено на хартия, но това не се случило, защото мъжът и жената са заснети като гости на сватба. По онова време не е било на мода на сватба и на тържество да показваш колко си богат. Затова на такива официални събития се ходело с по „обрани“ тоалети. Дори костюмите на мъжете били по-скъпи от роклите на дамите, защото в мъжкото облекло наред с ризата и костюма, задължителни елементи били жилетката и вратовръзката. Затова и на практика мъжките шивачи имали повече работа, докато обличали господина за определено събитие, отколкото тези на дамите.

    По онова време изключително била на мода т.нар. кабинетна фотография. Понякога се налагало тези, които застават пред обектива на фотографа в студиото, де не мърдат с минути, защото позиционирането било трудно.

    През Възраждането пък било много модерно да се снимаш с комитска униформа. И по-нататък фотографските студия разполагали с костюми, в които клиентите им се обличали, за да създадат определени внушения в кадъра. Така например много били предпочитани от мъжете униформите на войници, защото войнските одежди предавали на заснети образи героичен нюанс, разказа Милен Вълчев.

    „Лято в музея“ продължава и през другата седмица а 11-ти и 13-ти август с работилницата „С перо и мастило“. В нея децата ще пишат с истинско перо и мастило. Ще се научат да изписват името си на старобългарски. Румен Георгиев от отдел „Възраждане“ и Владимир Димитров ще ги напътстват тук.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ра
      Радев
      3 -10
      18:16, 4 авг 2020
      Този дъртия с мустаците най-много да научи дечицат... Виж коментара
    • 2
      Бо
      Бойко мутрата
      1 -8
      19:53, 4 авг 2020
      Това го измислих аз! И проктотията съм я изми... Виж коментара
    • 3
      Ян
      Янков
      5 0
      11:37, 5 авг 2020
      Дежурните герберски тролове,омаскаряват дори и историята.
      Колко трябва да си прост(колкото един *********,разбира се), че под тази толкова интересна статия, да пишеш политически опорки!
      Жал ми е за вас- скоро няма кой да ви плаща шекелите!
    • 4
      Ка
      Каунь Аскьовлийски
      0 -2
      17:37, 5 авг 2020
      Отначало се зачудих на коментарите, ама после видях , че е хасковлийски сайт

    Още новини

    Последни новини