От х:

Днес в x:

Първа празнична служба в "Света София" в Истанбул след 86 години

Първият празничен намаз /молитва/ в "Света София" в Истанбул по случай големия мюсюлмански празник Курбан байрам се проведе рано тази сутрин, предаде турската частна телевизия НТВ.
Службата беше изнесена от директора на Диянет /Дирекцията по религиозните въпроси/ Али Ербаш и на нея присъстваха хиляди вярващи, сред които председателят на парламента Мустафа Шентоп и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу.

По време на молитвата, която започна малко след 6.30 ч., вярващите спазваха правилата за безопасност срещу разпространението на коронавируса, за което призова и Ербаш.

"Нека нашият велик Бог ни пази от злини и произшествия. Нека ни пощади от епидемии, войни и мъки", пожела директорът на Диянет в словото си. "Нека ни е честит празникът".

Преди първата молитва в празничния ден община Фатих, в която се намира историческият център на Истанбул, почисти и дезинфекцира храма. Залепени бяха и разграничителни линии за спазването на социална дистанция, отбелязва "Хюриет".

Районът на джамията беше поставен под засилени мерки за сигурност от полицията, а вярващите бяха допускани вътре след проверка. Контролът се осъществяваше и с помощта на специално обучени кучета, които проверяваха за взривни устройства вътре в джамията и извън нея.

Това беше първата празнична молитва в джамията "Света София", след като в продължение на 86 години храмът функционираше като музей. Миналия петък "Света София" отново отвори врати за мюсюлмански богослужения. Това стана възможно след решение на 10 юли на турския Държавен съвет /висшия административен съд/, който отмени указ на министерския съвет от 1934 г., даващ на "Света София" статут на музей.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини