От х:

Днес в x:

5 г. затвор и до 30 хил.лв. за отровата в отходния канал на Марица

От една до пет години затвор и от 5 хил. до 30 хил. лв. може да получи виновникът за отровните води в отходния канал, влизащ в р. Марица край Димитровград. Това са предвидените санкции в чл.352, ал1 от НК, по който се води досъдебното производство за екологичната криза, съобщи районният прокурор на Димитровград Атанас Палхутев за причиняване или допускане на замърсяване на воден басейн.

Две са предприятията в Източната индустриална зона на Димитровград, които са обект на разследването-заводът за производство на изкуствени торове „Неохим“ и ТЕЦ-а, уточниха прокурорите.

Работи се по три основни версии, сред които е и тази за компрометиране на канала за отходни води и подхвърляне на откритите вредни вещества-нитрати и нитрити в него. Според вече изнесената информация от министъра на околната среда и водите Емил Димитров те превишават допустимите норми с 350-360 пъти. Предварителното заключение е, че 28-те кравите от близка ферма, които са били на водопой на мястото, където колекторът се влива в реката и минути след това загинаха, са отровени, посочиха от Прокуратурата.

Разследването засега се води срещу неизвестен извършител. На разпит са привикани десетки служители от две от предприятията в района, но само тези, които биха имали отношение към случая и биха дали надеждна информация по него, извършени са огледи в базите и цеховете на предприятията и са иззети файлова с видео записи, уточниха наблюдаващите прокурори Кристияна Попова и Радослава Аврамова.

Назначени са експертизи за установяването на причината за смъртта на животните, за да се направи причинно-следствена връзка за веществото, довело до смъртта им и откритото във водата, както и с тези, които се обработват в предприятията, намиращите се в Източната индустриална зона.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Де
    Делчева
    42 -2
    19:25, 29 юли 2020
    Дано получи най-тежкото наказание виновника!
    • То
      Топузов
      15 -43
      19:53, 29 юли 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ха
      Хасковлия
      8 -5
      08:36, 30 юли 2020
      Топузче, жив ли си бе?
      А пък аз се бях притеснил за тебе бе човек?
      Как си?
      Всичко наред ли е , как ти е свинтера, зараснали след Наско къртицата ?
      Само не прекалявай с белото, че пак ще има ... целувки!
  • 2
    О
    О
    46 -3
    19:52, 29 юли 2020
    Заслужават няколко милиона глоба и обезщетение за собственика на кравите от поне 100 хиляди ....
  • 3
    На
    Най ма кефи
    32 -2
    20:22, 29 юли 2020
    Министър Емо Устата на снимката в Свиленградския материал
    с бутилка вода Хисаря в ръката :))
    .....
    И убеждава хората че водата от чешмата ставала за пиене
  • 4
    Да
    Да
    38 -1
    20:42, 29 юли 2020
    Да на думи присъдите звучат добре, ама са само думи.... нищо повече.
  • 5
    Ma
    mafia
    38 -1
    21:09, 29 юли 2020
    Шайката ще прикрие виновника.
    • Уу
      Уууу
      13 -1
      02:25, 30 юли 2020
      Пфу
  • 6
    Лу
    Лудата
    24 -3
    22:38, 29 юли 2020
    А бе виновни няма да има
    Квото и да пишете се тая
  • 7
    Ко
    Консултант
    30 -2
    23:43, 29 юли 2020
    Защо не казват името на фирмата?Тя уби 29 животни.Можеше да убие деца,рибари, хиляди консуматори на вода от близките до коритото на р Марица кладенци ,в няколко общини от област Хасково.Не е ли смешно и обидно при тази ситуация ,държавни мъже да се изтъпанчат и да допуснат,че търсят нитрати в отпадните води от ТЕЦ?Тези две фирми имат ли комплексни разрешителни?В тях няма ли информация за отпадъчните води?Ако институциите не знаят,да се запознаят с проектите на отделните произеодства от генералната реконструйция на безименната фирма през 80-те години..А ако и от РИОСВ не знаят,още утре да си ходят.Явно тези залпови изпускания са се случвали и друг път,само че живтните са имали късмет.За тази беля има виновен и той си има име,а също в служебния сменен дневник е отбелязал какво е вършил.Не можем да чакаме да свърши дисъдебното производство.То може да се проточи месеци.Нарушителя не носи само административна отговорност.Той е заработил наказателна отговорност.
  • 8
    Хх
    Ххх
    27 -3
    02:26, 30 юли 2020
    Ежегодно убиват хора и животни! Прокуриста в затвора! Сега.
  • 9
    Не
    нела
    21 -1
    09:24, 30 юли 2020
    Този Стефан да не се усмихва подигравателно,а да отива в затвора не му ли стига хората,които
    отрови,а сега започна животните.Наистина той няма човешко,а животинско отношение към всичко.
    Затвор за негодника.
  • 10
    Пр
    Прокурор
    29 -4
    10:06, 30 юли 2020
    Виновен е Стефан Димитров!
    Но не вярвам да го осъдят, поне докато Герб са на власт. Най-много да си измият ръцете с някой обикновен работник и да стоварят цялата строгост на закона върху него. Неохим замърсява р. Марица от години, но сега съвсем се оляха.
  • 11
    Ма
    Марица
    16 -2
    13:18, 30 юли 2020
    Ако не бяха случайно там кравите, за да се алармират институциите, тази вода щеше да потече по чешмите на хората - и тогава щеше да има стотици човешки жертви! За замеделските култури със свръхсъдържание на нитрити, които ще ядем, какво се прави? Паметник на кравите трябва да се издигне. А обезщетението на собственика им е подигравка, да си хване адвокат и да съди неохим-а до дупка.
  • 12
    Ви
    Вижте
    9 -9
    13:36, 30 юли 2020
    Вижте, да вините така първосигнално Стефан Димитров е нещо несериозно. Има законова уредба която трябва да се спазва. Съгласно закона за водите, като собственик е посочил с географски координати мястото на заустване на този канал и тези данни са дадени на "В и К ", РЗИ и басейнова дирекция. Функционира от години. Защо тези организации досега не са сигнализирали или спрели дейността на завода, а са премълчавали тези факти. Защо не са изискали изграждане на пречиствателна станция за очистване на промишлените води.Предписание някакво. Нима сега от толкова години са намерени тези завишени норми. Нима водата за Меричлери е редовно чиста. Защо не се спряха или бетонираха кладенците в ПС "Меричлери", а се дава възможност за черпене от тях и смесване с водата от Димитровград до получаване на смес с наличие на арсен под допустимите норми. Нима кмета е чиста вода. Защо прекара водопровод от Димитровград до Меричлери, като има Генерален план за водоснабдяване от който се предвижда изграждане на помпена станция от 2 - та кладенеца с капацитет с 40 л./сек. и щеше да водоснабдява селищата по целия ляв бряг на Марица. Сега тази вода си изтича безконтролно. Има голямо нехайство в тази сфера. В общината липсва кадърен специалист по В и К. Пазарена е една пенсионерка ,която няма изискващата се легитимност за проектантска правоспособност и която е завършила съветски общ технически профил по топлотехника. Тома ли е капацитета на общината в лицето на кмета иво димов.
  • 13
    Ви
    Вили
    6 0
    20:28, 30 юли 2020
    Коментара от завода бил, че това е фалшива новина. Нямало отровени животни. Типично за стефан и хората около него, нали? Фалш, всичко свързано с тях е фалш. Да си носят отговорност а не да се крият.
  • 14
    За
    За един приятел питам
    7 0
    21:03, 30 юли 2020
    Тези прокурори уточниха ли какви торове се произвеждат в ТЕЦ-а?
  • 15
    Ел
    Елена
    7 -1
    21:12, 30 юли 2020
    Всички знаем защо! Има предписания, има и глоби. Стига вече сме сменяли темата! Това не е тема за кмета, Меричлери и т н.
    Ще изгори някой техник, сигурно. Крайно време е Стефан да си понесе отговорността- той е този, който е длъжен да контролира!
    И се надявам този път да има справедливост!
    Тоя прокурор е умен, принципен и не е страхлив . Дано си свърши работата!
    А завода не трябва ли да се затвори или спре до приключване на разследването ? Сигурно още бълва отрови, с водата е пусната.
    Ако нещо стане!!!
  • 16
    Ел
    Еленке
    5 -1
    22:05, 30 юли 2020
    Еленке, далече си от тази тема.Не познаваш законовата уредба в тази сфера Именно кмета е в основата. И за Меричлери и за колектора. От къде се издават разрешенията за строеж. Документациите се съхраняват и одобряват от общината. Да ти говори нещо за общински съвет и лобитата в него. Темата е една и съща и е много сериозна. Това е ,че не се разбират нещата и се получава нещо като радио Ереван и всеки дава акъл.
  • 17
    Ге
    Георги
    5 -1
    23:28, 30 юли 2020
    Закона е ясен ,присъдата също , но кой е неизвестния извършител , и както винаги се приключват нещата в тази държава, ще стане следното ,
    ДЕЛОТО ПРИКЛЮЧВА ПОРАДИ НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ !
Последни новини