От х:

Днес в x:

Crew Dragon се очаква да се завърне на Земята в неделя

Aстронавтите на SpaceX - Боб Бенкен и Дъг Хърли - които пътуваха до Международната космическа станция (МКС) на борда на първата комерсиална мисия на НАСА, се очаква да се завърнат на Земята на 2 август, съобщиха от агенцията.

Засега НАСА планира двамата да се качат на модула Crew Dragon на 1 август и да се върнат на планетата на следващия ден, заяви администраторът на НАСА Джим Бридънстийн, като отбеляза, че метеорологичните условия ще бъдат основен фактор в датата на връщане.

Връщането на екипажа на Земята ще бъде и последното голямо изпитание на Crew Dragon. Капсулата трябва да падне в Атлантическия океан, където да бъде прибрана от кораб на SpaceX.

НАСА и SpaceX имат готовност за седем потенциални места за приводняване край бреговете на Пенсакола, Тампа, Талахаси, Панама, Кейп Канаверъл, Дейтона и Джаксънвил.

Мястото ще бъде избрано в зависимост от метеорологичните условия, като трябва да се подсигури максимален брой възможности за връщане.

В зависимост от избрания час на тръгване от МКС, връщането на астронавите може да отнеме между шест и тридесет часа.

Предвиждат се шест първоначални запалвания на двигателите - два за отделяне от МКС и четири за насочване към правилната траектория за навлизане в атмосферата. Малко преди последното седмо запалване на двигателите Crew Dragon ще изхвърли и товара си от отпадъци от МКС, който ще изгори в атмосферата.

Скоростта на капсулата при навлизането в атомосферата трябва да бъде приблизително 17 500 мили в час (7823 м/сек), а температурата на повърхността на кораба ще достигне над 1900 градуса по Целзий. Триенето ще предизвика и комуникационно затъмнение между космическия кораб и Земята, което се очаква да продължи приблизително шест минути.

Crew Dragon има два набора парашути, които ще се разгърнат след навлизането в атмосферата - два ще бъдат пуснати, когато капсулата е на височина от 18 000 фута и се движи с приблизително 350 мили в час, а другите четири ще бъдат пуснати на 6000 фута при скорост от 120 мили в час.

Два кораба на SpaceX - Go Searcher и Go Navigator - ще чакат край бреговете на Флорида в Атлантическия океан и Мексиканския залив, за да приберат капсулата. След приводняването от тях ще бъдат изпратени лодки, които да проверят целостта на капсулата, сигурността на зоната за извличане на кораба, както и да приберат последните два парашута от водата. Едва след това основният кораб ще се придвижи към мястото на приводняване, за да прибере капсулата на борда.

Очаква се целият процес да отнеме между 45 и 60 минути.

Бенкен и Хърли ще могат да напуснат Crew Dragon едва след качването на капсулата на палубата. Самата капсула ще трябва да мине серия тестове, преди да бъде сертифицирана за употреба за следващия полет, който не се очаква да бъде по-рано от края на септември.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини