От х:

Днес в x:

Спътниците на Мъск пак ядосаха астрономите, развалиха снимки на кометата NEOWISE (видео)

Астрофотограф показа на света как изглежда нощното небе заради спътниците Starlink на SpaceX и изрази загриженост за развитието на астрономията.

Даниел Лопес сподели снимка на кометата NEOWISE, химическият състав на която се оказа необичаен: намерен е натрий в опашката й.

Лопес прави тази снимка на уникалната комета в Национален парк Теиде на Канарските острови, но е разочарован, когато вижда резултата. Снимката е провалена от светлите ивици, оставени от спътниците на Илон Мъск Starlink.

В момента в орбита има 540 спътника. Въпреки благородната цел да се осигури високоскоростен интернет по целия свят до 2021 г., не всеки е очарован от изпълнението на идеята.

"Астрономите, астрофизиците и астрофотографите са загрижени от разполагането на огромен брой малки спътници, които обикалят около Земята", коментира Лопес.

„Сега те искат да изстрелят около 40 000 [сателита] по-късно, други компании ще искат да изстрелят свои в орбита и небето няма да бъде това, което е било от милиони години. Хиляди точки ще се появят и ще изчезнат на нощното небе “, добавя Лопес. "Това ще бъде краят на обсерваториите, разположени на повърхността на Земята".

Светлинното замърсяване пречи не само на астрономията. Специалисти съобщават за анормални измирания на насекоми по цял свят и странно поведение на някои животни: саламандри, костенурки и дървесни жаби. 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини