От х:

Днес в x:

Възстановена от алкохолизъм: Пращах децата ми за пиячка, а те се срамуваха от мене

4 години навърши хасковското сдружение „Анонимни алкохолици“. По този повод в помещението до църквата „Свети Архангел Михаил“ бе организирана масова сбирка с представители на групи от цялата страна – Пловдив, Стара Загора, Варна, София.

Всички присъстващи мъже и жени са възстановени от алкохолизма. Държат на изключителна анонимност с цел да избегнат тенденциозно отношение от хората към себе си.

На сбирката присъстваше 44-годишна цена, представяща се с името Силвия. Тя обясни, че от 12 години не употребява алкохол. През 2008 година потърсила помощ, защото била отчаяна.

„Бях стигнала дъното. На работа имах много проблеми, бях пред уволнение. Дори децата ми се срамуваха от мене. Пращах ги да ми купуват алкохол, защото се превеждах в такова състояние, че не можех сама да отида до магазина. Те тогава бяха на 10 и 14 години и ми казваха: „Мамо, срам ни е, хората казват, че си алкохоличка“, разказа Силвия.

„Не се понасях пияна, но не можех да спра да пия“, разказа още жената. Именно заради това решила, че трябва да потърси помощ за справяне със ситуацията. Това се случило на 18 март 2008 година, когато последно употребила алкохол и решила да потърси съдействие. Подкрепа получила в организацията „Анонимни алкохолици“, посещавана от трезви хора. Тогава Силвия срещнала човек, който й обяснил, че има програма за възстановяване от алкохола от 12 стъпки, които изпълнила.

Тя разказа, че преди 12 години в България имало две групи „Анонимни алкохолици“ в два града, а сега има групи в повече от 15 града в страната, като в някои населени места има по няколко групи.

„Сега само във Варна има четири групи, а преди 12 години бяхме двама души“, заяви Силвия. Тя е доволна, че е спряла да пие. Тогава била на 32 години и разбрала, че животът може да бъде хубав.

„Сега имам повече от мечтаното, никога не съм си представяла, че е възможно да ми харесва света и хората. Семейството ми е сплотено, имам уважението на децата си, имам добро отношение от съпруга ми“, разказа Силвия.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ле
    Легендата
    39 -3
    14:08, 25 юли 2020
    Като ги гледам вечер по улиците, то половината град трябва да се запише за посещения.
    • Ко
      Коко
      20 -5
      14:28, 25 юли 2020
      Верно е напълно съм съгласен с колегата
    • Ку
      КУМГЕЙТ
      23 -10
      19:10, 25 юли 2020
      Смешно ми беше само в началото.
      После обаче си дадох сметка какво прави ГЕРБ с достойнството на хората си.
      С душите им. Каква гнусна робия е това да си част от мафията, пък дори и на уж престижен етаж от властта. Защото каквото и имане да имаш, свобода нямаш.
      Избор нямаш.
      В една престъпна структура, в която търгуваш лоялност за облаги, кръговратът е безпощаден:
      лизане (на задници) -> лапане (на облаги) -> лазене (по корем в калта).
      Да те унижава Борисов публично, да те граби за врата като заек и да те мляска пред журналисти, след като цяла България го е чула да се те оскърбява по най-гадния и просташки начин... Ти да мълчиш и да се усмихваш като наложница, продадена за двайсет кози. И накрая някое мазно ПРче да те натисне да си залепиш на лицето тоя хаштаг за пред целия свят.... Не е смешно. Страшно е. Жалко е. Никой не бива да бъде подлаган на такова опозоряване.
    • Дали ще го цунка така както цунка ръката на кратун.
  • 2
    Пи
    Пишо
    9 -11
    16:16, 25 юли 2020
    Тоя "Филипов" май нещо го е стиснало за гърлото и решил тук да си изръси повърнята. Пиши по темата на публикацията, която ти поднасят! Какво общо има с това, което са ти написали журналистите, и с това което ти си написал. Или просто искаш да си го кажеш ей така, да ти мине "настроението ". Имай усет и такт кога трябва да се изказваш, но по темата !
    • Го
      Гошков
      19 -9
      16:24, 25 юли 2020
      И той като Борисов. Каквото и да го питат, той говори само за магистрали, фискална стабилност, бюджетен излишък и Меркел. Като развален грамофон е.
  • 3
    Ан
    Анонимно присътваш
    8 -4
    16:37, 25 юли 2020
    Поп свещен иконом Златко Делчев е велик свещеник и поп, благодарение на този човек бе проведено това мероприятие на алкохолиците и се почерпиш ме за здаве,благодарение на този човек действа и руския клуб който сяка година посреща и изпраща по 150 души от великата съветска страна .благодарение на поп и свещено иконом Златко Делчев тая църква се ремонтира за 100 000 Евро € купи 30-35 лодки и товарен автомобил Автор е на туристическо дружество Емау-с за разходки .
    • 66
      666
      5 -11
      23:16, 25 юли 2020
      Попа е дявол в расо и е смирен толкова че само з... Виж коментара
  • 4
    Ан
    Анонимни Наркомани
    5 -5
    16:49, 25 юли 2020
    Алкохолизма и Наркоманията
    са държавни политики в Мутростана
    .....
    Тръгне Алкохолика или Наркомана да прави Революция
    и я прави докато
    го удари глада за дозата
    • Чо
      Чорбаджия-изедник
      7 -8
      16:55, 25 юли 2020
      Тебе си гледай да не те удари някое заптие в калабълъка докато протестираш на плочките.
    • Не се правете
      много ербап да не ви изгорят шушоните - ние сме от служилите в БНА :))
  • 5
    Нн
    Нн
    2 -1
    16:10, 27 юли 2020
    Политическите коментари настрана, браво на хората, които успяват да осъзнаят и започнат да работят над проблемите си. С упоритост, постоянство и подкрепа всичко се постига.
Последни новини