От х:

Днес в x:

Евролидерите се споразумяха след исторически маратон

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Постигната е договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства със състоянието на върховенството на закона, потвърдиха двамата председатели.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.

Споразумението беше постигнато в 05,30 часа, на петия ден от началото на срещата на върха, която се превръща в една от най-продължителните в историята на ЕС.

"Добро утро на всички", заяви Мишел в началото на пресконференция малко преди 06,00 часа. "Направихме го! Европа е сила. Европа е обединена!", обяви той.

Това бе първата присъствена среща на държавните ръководители на страните членки от наложената блокада през март. Разговорите се проведоха при извънредни противоепидемични мерки. Лидерите често носиха маски и се срещаха в далеч по-голяма зала от нормалното, за да спазват социална дистанция. Делегациите бяха ограничени до шестима представители от традиционните 19.

Седемгодишният бюджет на ЕС - Многогодишната финансова рамка - беше по-трудно договорен заради Брекзит. Националните столици и евроинституциите ще трябва да запълнят дупка от 10 милиарда евро на година или повече, оставена от излизането на Великобритания от Общността. Обединеното кралство бе една от държавите с най-големи вноски в бюджета на ЕС.

Новината за сключеното споразумение качи еврото спрямо долара до $1.145.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Бойко Мутрата Борисов
    4 -1
    10:00, 21 юли 2020
    Оставка ли ми искате?! Ох, бабачко, 29 милиарда плюс 2 идат, за крадене!!!
Последни новини