От х:

Днес в x:

6.6 % от лекарите в Хасковска област са до 35- годишна възраст

6,6 % от лекарите, които работят на територията на Хасковска област са на възраст до 35 години. Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група между 55 и 64 години - 312, което е 47.1% от всички. Лекарите в региона, които са между 35 и 44 годишна възраст са 32-ма, показват данните от Отдел “Статистически изследвания“-Хасково към Териториалното статистическо бюро Юг. Информацията е към края на декември 2019 година.

В края наминалата година в региона на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в областта практикуват 662 лекари. Лекарите по дентална медицина са 195. Медицинските специалисти по здравни грижи са 1 170, от които 768 са медицински сестри и 105 акушерки.

Броят на лекарите жени е малко по-висок от този на мъжете, показва статистиката.

Според данните към края на миналата година на територията на региона са действащи 11 заведения за болнична помощ с 1 101 легла в тях Заведенията за извънболнична помощ са 61 с 41 легла, а другите лечебни и здравни заведения - 5 с 38 легла. Многопрофилните болници  са 5 с 802 легла.

Осигуреността на населението с болнични легла общо за страната в края на 2019 г. е 776 на 100 000 души от населението. Най-високи са стойностите на показателя в областите Смолян, Пловдив и Плевен, а най-ниски са в областите Перник, Ямбол и Видин. Хасковски регион е в средата на таблицата.

По осигуреност с лекари по дентална медицина в страната водеща е област Плевен, където на 10 000 души от населението се падат 62-ма зъболекари. Най-нисък е показателят за областите Кърджали с 24.8 на 10 000 души от населението. Хасковска област е под средното ниво за страната.

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 5.9 на 10 000 души от населението.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Же
  Железан
  19 -2
  16:36, 16 юли 2020
  Извинете, но такава статистика никому не е нужна, не е необходима, а изготвилите я са взели грешни пари. Всички виждаме, че младите хора заминават на работа в чужбина, а тези които ни лекуват са на възраст. Нескопосното от години държавно управление е довело до тези статистически резултати. Иначе на никой не му пука колко са жените в бранша и колко са семейните лекари в Сливо поле или зъболекарките в Кондофрей.
  Никъде обаче не става ясно, каква е краткосрочната и по далечна визия на отговарящите за здравеопазването администрации, щото след 20 години да не останем само 1 на 1000 000 лекари в пенсионна възраст.
 • 2
  12
  123
  0 0
  09:21, 21 юли 2020
  Шапка свалям на младия доктор с черното облекло. Където и да го видя само похвала и благодарности ще му изразя. Изключително вежлив, човечен и точен. Направо ми върна вярата в докторите. Д-р Иванов останете все така земен и професионалист!

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини